Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Türkiye-Endonezya sinema iş birliğinde yeni proje: "Kızıl Baharat"

Türkiye ve Endonezya ortak yapımı "Kızıl Baharat – Denizin Yetimleri" filmi, Osmanlı ve Nusantara tarihî bağlarını beyaz perdeye taşımaya hazırlanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 13.08.2026 06:49 Nahibe Demirel 72 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Türkiye-Endonezya sinema iş birliğinde yeni proje: "Kızıl Baharat"
Paylaş:
N

Türkiye ile Endonezya arasında geliştirilen uluslararası tarihî drama projesi "Kızıl Baharat – Denizin Yetimleri" için hazırlık süreci devam ediyor. Film, Osmanlı Devleti ile Nusantara coğrafyası arasındaki tarihî ilişkilerden ilham alarak iki ülkenin ortak kültürel geçmişini sinemaya aktarmayı amaçlıyor.

Yaklaşık 120 dakika olarak planlanan yapım, dönem atmosferi, gerçek mekân çekimleri, deniz sahneleri ve görsel efektlerle desteklenen epik bir anlatı olarak hazırlanıyor. Filmde tarihî olayların yanı sıra özgürlük, dayanışma, adalet ve bağımsızlık gibi evrensel temalar işlenecek.

Türkiye ve Endonezya sinema sektörlerini bir araya getiren proje, iki ülke arasındaki kültürel bağları uluslararası izleyiciye ulaştırmayı hedefleyen önemli ortak yapımlardan biri olarak değerlendiriliyor.

OSMANLI VE NUSANTARA TARİHİ SİNEMAYA TAŞINIYOR

Filmin hikâyesinde baharat ticaret yolları, sömürgeci güçlerin bölgedeki faaliyetleri ve yerel halkların bağımsızlık mücadeleleri merkezde yer alıyor. Yapımda özellikle Osmanlı dünyası ile Açe Sultanlığı başta olmak üzere bölgedeki sultanlıklar arasındaki ilişkiler ele alınıyor.

"Kızıl Baharat – Denizin Yetimleri", yalnızca tarihî olayları anlatan bir yapım olmanın ötesinde, farklı coğrafyalar arasındaki dostluk ve dayanışma bağlarını da ön plana çıkarmayı amaçlıyor.

Yapım ekibi, filmin ortak hafıza ve kültürel miras üzerine kurulu bir anlatıya sahip olacağını belirtiyor. Proje ile Türkiye ve Endonezya arasındaki tarihî ilişkilerin yeni nesillere aktarılması hedefleniyor.

FİLMİN YAPIM EKİBİ BELLİ OLDU

"Kızıl Baharat – Denizin Yetimleri" filminin yapımcılığını İskender Bingöl, Savaş Uğurlu ve Endonezyalı sinemacı-siyasetçi Rano Karno üstleniyor. Filmin yönetmenliği ve senaristliği ise İskender Bingöl tarafından yürütülüyor.

Projede Ali Korkmaz yürütücü yapımcı, Tri Ratnaningsih sanat yönetmeni, Memin Karataş ise grafik tasarım direktörü olarak görev alıyor.

Yapım ekibi, filmin iki ülke arasında sinema alanında kalıcı bir iş birliği modeli oluşturmasını ve uluslararası alanda dikkat çeken bir proje olmasını amaçlıyor.

OYUNCU KADROSU İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Filmin oyuncu kadrosunda Türkiye ve Endonezya'dan tanınmış isimlerin yanı sıra uluslararası oyuncuların da yer alması planlanıyor. Yapım ekibi, farklı ülkelerden oyuncularla görüşmelerini sürdürüyor.

Projede Uğur Güneş, Yayan Ruhian, Marcella Zalianty, Ario Bayu ve Maudy Koesnaedi gibi isimler için değerlendirmeler yapılıyor. Hasan ve Isabella/Leyla karakterleri için ise Enes Bingöl ve Elif Tayhan'ın kesinleşen isimler arasında olduğu belirtiliyor.

Kadronun tamamlanmasıyla birlikte çekim hazırlıkları, mekân çalışmaları ve teknik süreçlerin hızlandırılması planlanıyor.

ULUSLARARASI VİZYON HEDEFİ

"Kızıl Baharat – Denizin Yetimleri" için çekim mekânları, finansman ve uluslararası dağıtım çalışmalarına yönelik hazırlıklar devam ediyor. Projede tarihçiler, akademisyenler, kostüm tasarımcıları ve dönem danışmanlarından destek alınması planlanıyor.

Filmin tamamlanmasının ardından uluslararası platformlarda gösterime girmesi ve seçkin film festivallerinde yer alması hedefleniyor.

Yapımın Türkiye ve Endonezya'nın yanı sıra Avrupa, Orta Doğu ve Asya-Pasifik bölgelerinde izleyiciyle buluşması amaçlanıyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Nahibe Demirel
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi
WhatsApp
İhbar Hattı