MEB Okullarında Kütüphane Otomasyonu Kurulacak

MEB Okullarında Kütüphane Otomasyonu Kurulacak
Yayınlama: 23.11.2024
A+
A-

Okulların kütüphanelerinde kaynakların yönetimi, paylaşımı ve faydalanma işlemleri kütüphane otomasyon sistemiyle dijital ortam üzerinden yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi, özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarında oluşturulan okul kütüphanelerinin kuruluş, işleyiş ve personeli ile ilgili iş ve işlemlere ait esasları kapsayan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

10 binden fazla kitabı olan resmi, özel örgün ve yaygın eğitim kurumlarındaki kütüphanelere kütüphaneci atanacak. Kütüphaneci atanamazsa, valilikçe Türk dili ve edebiyatı veya Türkçe öğretmenlerinden görevlendirme yapılacak. Kütüphaneci atanamazsa veya valilik görevlendirme yapamazsa, okul yönetimi kütüphanecilik kursu almış bir öğretmen yoksa, öğretmenler kurulunca belirlenen bir öğretmeni kütüphaneden sorumlu yapacak. Yardımcı olarak bir memur görevlendirilecek ve bu kişilere başka görev verilmeyecek. Kütüphaneci veya sorumlu öğretmen, kaynakların kayıtlarını tutacak, bibliyografik kimlikler hazırlayacak ve Bakanlıkça belirlenen kataloglama ve sınıflama sistemini kullanarak katalogları alfabetik olarak düzenleyecek. Tüm işlemler kütüphane otomasyon sistemi üzerinden yapılacak. Okuma kültürünü oluşturmaya yönelik etkinlikler düzenleyecek olan kütüphaneci veya kütüphaneden sorumlu öğretmen, araştırma yapma, yazılı, basılı ve dijital kaynaklara erişme ile bunları kullanmada da öğrencilere rehberlik edecek.

Seçim ve Ayıklama Komisyonu kurulacak

Yönetmeliğe göre, ilçelerde kütüphane kaynaklarını belirlemek için Seçim ve Ayıklama Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, kaynakları Türk milli eğitiminin amaçlarına, öğrenci gelişim düzeylerine, değerler ve okuryazarlık becerilerine uygun olarak seçecek, ayrıca özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik materyaller de dahil edilecek.

Her ders yılı sonunda, kütüphane kaynakları kütüphancı veya sorumlu öğretmen tarafından kontrol edilip raporlanacak, onarıma ihtiyaç duyan kaynakların bakımı yapılacak.

Danışma hizmeti Kütüphanelerde, öğretmen ve öğrencilerin bilgi gereksinimlerini hızlıca karşılamak için danışma hizmeti verilecek. Bu hizmet, basılı kaynaklar ve elektronik ortamlar aracılığıyla sunulacak. Danışma dermesi oluşturulacak kütüphanelerde ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, atlaslar, yıllıklar, rehberler, bibliyografyalar, kataloglar ve listeler bulunacak.

Geziler ve etkinlikler planlanacak

Yönetmeliğe göre, kütüphaneden verimli yararlanmak için kütüphaneci veya sorumlu öğretmen, her öğretim yılı başında öğrencilere danışma kaynakları ve elektronik kaynakların kullanımını öğretecek. Okul türü ve öğrenci kitlesine göre, yazar, şair, bilim insanı gibi kişilerle söyleşiler düzenlenecek.

Kütüphane etkinlikleri, belirli gün ve haftalarda yapılacak, okuma becerileri kazandırmak için kitap okuma takımları oluşturulacak. Öğrencilerin ilgisini çekmek amacıyla çok okunan kitaplar listelenip tanıtım etkinlikleri düzenlenecek.

Bilim, tarih, sanat gibi temalarla okuma grupları oluşturulacak, okul öncesi öğrencilerine yönelik sesli kitap okumaları yapılacak. Ayrıca yerel ve ulusal kütüphanelere, kitap fuarlarına ve müzelere geziler düzenlenecek.

Okuma kültürünü yaymak amacıyla okul dışı mekanlarda farkındalık etkinlikleri yapılacak.

Bir kitap en fazla 15 gün ödünç alınabilecek

Yönetmeliğe göre, okul kütüphanesinden öğrenci ve öğretmenlerin ödünç kitap alabilmesi için üye olmaları gerekecek. Danışma kaynakları, piyasada bulunmayan kitaplar ve süreli yayınlar ödünç verilmeyecek. Ödünç verme işlemleri kütüphane otomasyon sistemi üzerinden yapılacak.

Öğrenciler ve öğretmenler bir kitabı en fazla 15 gün ödünç alabilecek. İade edilmeyen kitapların takibi kütüphancı veya sorumlu öğretmen tarafından yapılacak ve üyelik sonlandığında ödünç kitaplar iade edilecek.

Öğrenciler bir defada en fazla 3, öğretmenler ise en fazla 5 kitap ödünç alabilecek.

Ödünç kitap almak isteyen üyeler, kütüphane yöneticisi tarafından kütüphane otomasyon sisteminden oluşturulacak bir kullanıcı kartıyla alabilecek.

Yeni düzenleme ile 22 Ağustos 2001 tarihli ve 24501 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.