Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerine yönelik yasaya ilişkin bir an önce adım atılması gerektiğini belirterek, memurlara emekliliğe de yansıyacak şekilde taban aylıklara seyyanen zam yapılması talebinde bulundu.
Yalçın, Memur-Sen Genel Merkezinde konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanlarıyla düzenlediği basın toplantısında, yeni yılın başta Gazze ve Doğu Türkistan olmak üzere tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirmesi temennisinde bulundu.
ENFLASYON KARŞISINDA MAAŞLAR ERİDİ
Aralık ayı enflasyonunun yüzde 0,89 olarak açıklandığını hatırlatan Yalçın, bu oranla birlikte kamu görevlileri ve emeklilerin zam oranının yüzde 18,60 olarak belirlendiğini söyledi.
Son iki toplu sözleşmenin uzlaşmazlıkla sonuçlandığını ve bu nedenle imza atmadıklarını anımsatan Yalçın, “2024 ve 2025 yıllarında Hakem Kurulu tarafından kamu görevlilerimize reva görülen artış oranları 6’şar aylık dönemlerde en fazla 3 ay dayanabildi. Verilen zam oranının enflasyon karşısında bir ayda eriyip gittiği dönemler oldu.” dedi.
Yalçın, Memur-Sen olarak bu tabloya önceden dikkat çektiklerini belirterek, yaşanan sürecin sendikanın uyarılarında haklı olduğunu gösterdiğini vurguladı.
“BU MAAŞLARLA GEÇİNMEK VE EV ALMAK MÜMKÜN DEĞİL”
En düşük memur maaşının 47 bin 500 liradan 58 bin 300 liraya yükseldiğini ifade eden Yalçın, 30 yıllık bir memurun emekli olduğunda alacağı ikramiyenin 983 bin lira olduğunu belirterek, “Bu parayla geçinmek ve ev almak mümkün değildir.” değerlendirmesinde bulundu.
Gelir vergisi matrahlarına da değinen Yalçın, birinci vergi diliminin 190 bin lirada kalmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, bu tutarın en az üç katına çıkarılması gerektiğini söyledi. Yalçın, “Nimet-külfet dengesi en önce vergide gözetilmelidir.” ifadelerini kullandı.
KAMU PERSONEL SİSTEMİ İÇİN KÖKLÜ REFORM TALEBİ
Çözülmesi gereken sorunların başında kamu personel sistemi reformunun geldiğini vurgulayan Yalçın, geçici ve parçalı düzenlemelerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
Yalçın, “Doğasıyla, ruhuyla ve kapsayıcılığıyla dağınıklığın giderildiği, kurumsal adaletsizliğin bittiği ve çalışma barışının sağlandığı bir kamu personel sistemi için köklü bir zemine geçilmelidir.” dedi.
Bu reformun tamamlayıcı unsurunun ise toplu sözleşme yasası olduğunu belirten Yalçın, hükümetten kamu görevlilerine yönelik yasal düzenleme için bir an önce adım atılmasını beklediklerini ifade etti.
ÜÇ TEMEL TALEP
Ali Yalçın, beklentilerini üç başlıkta topladı:
-
Geçmiş kayıpları ve Hakem Kurulu kararlarının etkisini telafi edecek, emekliliğe de yansıyacak seyyanen taban aylık zammı
-
Çalışma barışı ve ücret dengesi için kamu personel sisteminde kapsamlı düzenleme
-
4688 sayılı Kanun’un süre, yetki, taraf, tutanak sistemi ve Hakem Kurulu yönüyle evrensel normlara uygun hale getirilmesi
“EYLEM GÜNDEMİMİZDEN ÇIKMIŞ DEĞİL”
Bir gazetecinin grev ya da eylem kararı alınıp alınmayacağı sorusuna Yalçın, “Eylem yine gündemimizdedir, eylemsizlik diye bir şey söz konusu değildir.” yanıtını verdi.
Seyyanen zam beklentisine ilişkin de Yalçın, 2023 yılında Cumhurbaşkanı tarafından dile getirilen, “En düşük memur maaşı, aynı işi yapan en düşük işçi maaşından yüksek olacaktır.” ifadesini hatırlatarak, bu dengeyi sağlayacak bir seyyanen zam yapılması gerektiğini söyledi.
Emeklilere yönelik 8 bin 77 liralık seyyanen iyileştirmenin bugüne kadar verilmediğini de hatırlatan Yalçın, bu tutarın bugün 20 bin liranın üzerine çıktığını belirterek, “Önce bunun verilmesiyle başlanmalıdır.” dedi.
Kaynak: AA