SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Mısır, Katar, Ürdün ve Kuveyt’ten İsrail’e ortak kınama

Haber görseli

Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Ürdün ve Kuveyt, İsrail’in Suriye’nin güneyindeki askeri tesislere yönelik saldırılarını sert şekilde kınadı. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı “en sert ifadelerle” kınadığını duyururken, bunun uluslararası hukukun ve Suriye’nin egemenliğinin açık ihlali olduğunu belirtti. Bakanlık, İsrail’in 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nı ihlal etmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı ve uluslararası topluma bu tür ihlallerin sona erdirilmesi çağrısında bulundu. Suudi Arabistan ayrıca Suriye ile dayanışmasını ve ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünü desteklediğini yineledi.

MISIR VE KATAR’DAN AÇIKLAMALAR: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRILIK

Mısır Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğünün “açık ve tekrarlanan ihlali” olarak nitelendirirken, bunun uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Şartı’na aykırı olduğunu kaydetti. Kahire yönetimi, bu tür saldırıların bölgeyi daha fazla kaos ve gerilime sürükleyebileceği uyarısında bulunarak, İsrail güçlerinin işgal altındaki Suriye topraklarından “derhal ve tamamen” çekilmesini talep etti. Katar Dışişleri Bakanlığı ise saldırıyı Suriye’nin egemenliğine açık ihlal olarak değerlendirdi, bu uygulamaların bölgede caydırıcılık olmaksızın sürmesinin uluslararası hukuka yönelik ciddi bir küçümseme anlamına geldiğini belirtti. Doha yönetimi, Suriye hükümetiyle dayanışmasını ve ülkenin egemenliği ile toprak bütünlüğünü desteklediğini de yineledi.

ÜRDÜN VE KUVEYT İSRAİL’E TEPKİ GÖSTERDİ

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, saldırıları Suriye’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik “açık ihlal” ve uluslararası hukukun “bariz şekilde çiğnenmesi” olarak değerlendirdi. Bakanlık, saldırıların durdurulması ve Suriye topraklarına yönelik tüm ihlallerin sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı. Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in saldırılarını sert bir dille kınayarak, bu uygulamaların uluslararası hukuka, BM Şartı’na ve ilgili uluslararası meşruiyet kararlarına aykırı olduğunu ifade etti. Her iki ülke de uluslararası toplumu, İsrail’i saldırılarını durdurmaya ve Suriye’nin egemenliğine saygı göstermeye zorlamaya çağırırken, Suriye hükümetine tam desteklerini açıkladı.