Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle artık sadece motosiklet sürücüleri değil, traktör, bisiklet ve elektrikli bisiklet kullanıcıları da koruyucu ekipman takmak zorunda olacak. Yeni düzenlemeye uymayanlara 993 lira idari para cezası uygulanacak.
YÖNETMELİK RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni kurallar, şehirde motosikletiyle işe giden çalışanlardan köyde tarlasında traktör süren çiftçilere kadar geniş bir kesimi ilgilendiriyor. Amaç, tüm yol kullanıcılarının can güvenliğini artırmak.
KASK VE GÖZLÜK ARTIK ZORUNLU
Yönetmeliğe göre; motosiklet, traktör, bisiklet ve elektrikli bisiklet süren herkes için kask ve koruyucu gözlük takmak zorunlu hale getirildi. Özellikle 2001 yılı ve sonrasında üretilen T3 sınıfı traktörlerde (üç tekerlekli yük motosikletleri ve kapalı karoserli modeller hariç), sürücülerin kask ve gözlük takmadan trafiğe çıkması yasaklandı. Yeni düzenlemeyle yalnızca sürücüler değil, motosikletin arkasında yolcu olarak bulunan kişiler de kask, eldiven ve koruyucu gözlük takmakla yükümlü olacak.
TRAKTÖR SÜRÜCÜLERİNE DE GÖZLÜK MECBURİYETİ
Trafikte seyir halindeyken traktör sürücülerinin de koruyucu gözlük takması zorunlu hale getirildi. Bu kuralın amacı, tarım araçlarıyla çalışan sürücülerin de trafikte güvenliğini sağlamak.
EGM, BELGE VE TESCİL BİLGİLERİNİ ELEKTRONİK ORTAMDA PAYLAŞACAK
Düzenlemeyle birlikte, sürücü belgesi ve araç tescil işlemlerine dair bilgiler Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından elektronik ortamda ilgili kurumlarla paylaşılabilecek. Bu paylaşımlar sadece mevzuatta belirtilen amaçlar doğrultusunda yapılacak.
KURALA UYMAYANLARA 993 LİRA CEZA
Yönetmelikte belirtilen koruyucu ekipmanları kullanmayan sürücülere 993 lira idari para cezası kesilecek. İçişleri Bakanlığı, bu uygulamayla hem şehir içi hem de kırsal bölgelerde trafik güvenliğini artırmayı hedefliyor.
GÜVENLİ SÜRÜŞ İÇİN YENİ ADIM
Yeni kural, yalnızca motosiklet kullanıcılarını değil; bisiklet, elektrikli bisiklet ve traktör sürücülerini de kapsıyor. Düzenleme, Türkiye genelinde tüm yol kullanıcılarının güvenliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Kaynak: Haber Merkezi