Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Mogan Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak öncelikli hedeflerinin; demokrasiyi, dili, kültürü ve değerleri içselleştirmiş bir gençlik yetiştirmek olduğunu belirtti. Tekin, öğrencilerin bu bilinçle eğitilmesinin hayati bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
27 Mayıs 1960 darbesinin yıldönümünü hatırlatan Tekin, merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını rahmetle andı. Yeni müfredatta demokrasi bilincine özel yer verildiğini ifade eden Bakan Tekin, “27 Mayıs’ı, 28 Şubat’ı ve 15 Temmuz’u çocuklarımız öğrensinler, bilsinler ve neye sahip çıkmaları gerektiğinin farkında olsunlar istiyoruz” dedi.
Bakan Tekin, çocukların Türkçe’ye hâkimiyetlerinin güçlü olması gerektiğine vurgu yaptı. Ana dildeki eksikliğin, akademik başarıyı da doğrudan etkilediğini belirten Tekin, “Sadece kültür aktarımı değil, aynı zamanda akademik gelişim için de ana dil yeterliliği şarttır” dedi.
Tekin, çocukların dijital ortamda kullandıkları kısaltmalarla ve bozulmuş ifadelerle toplumsal hayatta kendilerini doğru ifade edemez hale geldiklerini ifade ederek, bunun toplumsal barış için de risk oluşturduğunu dile getirdi.
2023 yazından itibaren dil odaklı adımlar attıklarını hatırlatan Tekin, Türkçe dersindeki başarı notunun 70’e çıkarıldığını söyledi. “Bu kararımızdan zerre tereddüdümüz yok. Türkçeye hâkim oldukça daha üretken, başarılı ve mutlu bireyler yetişecek” dedi.
Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde ölçme-değerlendirme sistemini değiştirdiklerini belirten Tekin, artık test yerine dört temel dil becerisi (okuma, yazma, konuşma, dinleme) üzerinden öğrencilerin değerlendirileceğini ifade etti.
Ana dil yetkinliği gelişmemiş bir öğrencinin, yabancı dilde de kendisini ifade etmesinin mümkün olmadığını belirten Tekin, “OECD ortalamasının iki katı süre yabancı dile ayrılıyor ama sonuç gelmiyorsa sebebi, çocukların ana dildeki yetersizliğidir” dedi.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, Türkçeye odaklı yeni müfredatın uygulandığını vurgulayan Bakan Tekin, Türkçe öğretmenlerinin projelere yoğun ilgisinden memnuniyet duyduklarını belirtti. “Çocuklarımızın kendilerini toplumun bir parçası olarak görmeleri ve kültürel sürekliliği sahiplenmeleri için bu projeleri sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: MEB