Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, ABD’deki resmî temaslarının üçüncü gününde ilaç ve biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren AstraZeneca ile Precigen şirketlerini ziyaret etti. Memişoğlu, ilaç geliştirme süreçlerinden biyoteknolojiye, ileri tedavi yöntemlerinden Ar-Ge çalışmalarına kadar farklı alanlarda yürütülen faaliyetler hakkında bilgi aldı.
Ziyaretler, Sağlık Bakanlığının Türkiye’de ilaç, tıbbi cihaz ve sağlık teknolojilerinde üretim ve araştırma kapasitesini artırmayı hedeflediği bir dönemde gerçekleştirildi.
ASTRAZENECA’DA İLAÇ GELİŞTİRME SÜREÇLERİNİ İNCELEDİ
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Memişoğlu’nun programındaki duraklardan biri AstraZeneca oldu.
Burada şirketin ilaç üretimi ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerini inceleyen Memişoğlu, sağlık teknolojileri ve yeni ilaçların geliştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Temaslarda sağlık alanındaki yenilikçi teknolojiler ve Ar-Ge faaliyetleri de değerlendirildi.
BİYOTEKNOLOJİ VE İLERİ TEDAVİLER GÜNDEMDEYDİ
Memişoğlu daha sonra Precigen şirketine geçti. Ziyarette biyoteknoloji ve ileri tedavi alanlarında yürütülen çalışmalar ele alındı.
Böylece ABD programının üçüncü gününde ilaç geliştirme ve üretimin yanı sıra yeni nesil tedavi teknolojileri de temasların ana başlıkları arasında yer aldı.
ÖNCEKİ DURAKLAR STANFORD, MBC VE GENENTECH’Tİ
Memişoğlu’nun ABD’deki sağlık teknolojileri temasları AstraZeneca ve Precigen ile sınırlı kalmadı.
Programın ikinci gününde Stanford Medicine, MBC ve Genentech laboratuvarlarını ziyaret eden Memişoğlu, burada yürütülen araştırmaları incelemişti. MBC’de kanser, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıkların tedavisine yönelik çalışmalar hakkında bilgi alan Memişoğlu, Genentech’te ise biyoteknoloji alanındaki araştırma ve uygulamaları değerlendirmişti.
Program kapsamında Intuitive Surgical tarafından geliştirilen Da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi’nin üretim tesisi de ziyaret edilmiş, robotik cerrahide kullanılan teknolojinin üretim süreçleri incelenmişti.
TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
ABD’deki temaslar, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde üretim ve Ar-Ge kapasitesini artırmaya yönelik hedefleri açısından da önem taşıyor.
Sağlık Bakanlığı son dönemde “Üreten Sağlık” modeliyle Türkiye’nin yalnızca sağlık hizmeti sunan değil, ilaç, aşı ve tıbbi cihaz geliştiren bir yapıya ulaşmasını hedeflediğini açıklıyor. Memişoğlu, 11 Eylül’de yaptığı açıklamada da yerli sağlık teknolojileri, ilaç, aşı ve tıbbi cihaz geliştirme hedefini yineledi.
Bakanlık ayrıca TÜSEB ile birlikte 20 şehir hastanesinde Teknoloji Transfer Ofisi açıldığını ve şehir hastanelerinin sağlık teknolojilerinin geliştirildiği merkezlere dönüştürülmesi yönünde çalışmalar yürütüldüğünü açıklamıştı.
Bu çerçevede ABD programında ilaç geliştirme, biyoteknoloji, ileri tedaviler, laboratuvar araştırmaları ve robotik cerrahi gibi alanların öne çıkması, Bakanlığın Türkiye’de geliştirmeyi hedeflediği sağlık teknolojileri ekosistemiyle doğrudan örtüşüyor.
Bununla birlikte AstraZeneca veya Precigen ile Türkiye’de yeni bir yatırım, teknoloji transferi ya da ortak üretime ilişkin somut bir anlaşma açıklandığına dair mevcut bilgilerde bir duyuru bulunmuyor.