Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 30 Ekim'de Ankara'da düzenlenen Türk Dünyası Diyalog Forumu'nun açılışında konuştu. Duran, enerji dengeleri, tedarik zincirleri ve ticaret yollarındaki değişimin Türk dünyasının jeopolitik önemini artırdığını söyledi.
İletişim Başkanlığı tarafından "Fikirden Diyaloğa, İleri" temasıyla düzenlenen forumda konuşan Duran, Türk devletlerinin ortak tarih ve kültür bağlarının iletişim alanındaki iş birlikleriyle güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
"TÜRK DÜNYASININ JEOPOLİTİK AĞIRLIĞI ARTIYOR"
Türk dünyasının Avrasya'da stratejik bağlantıların kesiştiği bir coğrafyada bulunduğunu ifade eden Duran, Hazar'dan Akdeniz'e ve Avrupa'ya uzanan enerji hatlarının küresel enerji arzındaki önemine dikkat çekti.
Orta Koridor üzerindeki demir yolları, limanlar ve lojistik merkezlerinin Doğu ile Batı arasındaki ticarette önemli rol oynadığını belirten Duran, şunları söyledi:
"Bugün enerji dengeleri, tedarik zincirleri ve ticaret yolları yeniden şekillenirken Türk dünyasının jeopolitik ağırlığı da açıkça artmaktadır. Ağırlığımız arttıkça sorumluluklarımız da büyümektedir."
Duran, artan sorumlulukların Türk devletleri arasında ortak hedefler doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
YAPAY ZEKÂ İÇİN ORTAK TÜRK DİLİ MODELİ VURGUSU
Yapay zekâ modellerinin dijital ortamdaki verilerden öğrenerek yeni bilgiler ürettiğini belirten Duran, bu sistemlerin güvenilir kaynaklarla beslenmesinin önemine işaret etti.
Türk dünyasının kendi dilinde ve kendi kaynaklarıyla nitelikli içerikler üretmesi gerektiğini söyleyen Duran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk dili modeli çağrısını stratejik açıdan önemli bulduğunu ifade etti.
Duran, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında 34 harfli Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşılmasının ortak hafızanın dijital ortamda korunması açısından önem taşıdığını belirtti.
DEZENFORMASYONA KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Dijital çağda yanlış bilginin kolaylıkla üretilebildiğine dikkat çeken Duran, dezenformasyon ve manipülasyonla mücadelede Türk devletlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.
İletişim Başkanlığı bünyesinde 2022 yılında Dezenformasyonla Mücadele Merkezinin kurulduğunu hatırlatan Duran, geçen yıl aralık ayında Ankara'da Türk Devletleri Dezenformasyonla Mücadele Forumu'nun düzenlendiğini aktardı.
Dezenformasyonu Türk dünyası açısından ortak bir güvenlik meselesi olarak değerlendiren Duran, şu ifadeleri kullandı:
"Bu soruna vereceğimiz en iyi cevap, teyit faaliyetlerini bir kurumun görevi olmaktan çıkarıp ortak bir refleks haline getirmektir. Bişkek'te ortaya çıkan bir dezenformasyona, aynı anda Bakü'den, Taşkent'ten, Astana'dan ve Ankara'dan hızla cevap verilebilmelidir."
ORTAK MEDYA EKOSİSTEMİ ÖNERİSİ
Türk dizilerinin dünyanın farklı bölgelerinde milyonlarca izleyiciye ulaştığını belirten Duran, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan sinemalarının uluslararası festivallerde daha görünür hale geldiğini söyledi.
Duran, "Sıra, ortak hikayelerimizi, ortak film, dizi ve belgesellerle, ortak bir medya ekosistemi ile birlikte anlatmaktadır" dedi.
Forum kapsamındaki medya ve iletişim oturumlarının Türk devletleri arasında ortak iletişim dili geliştirilmesine katkı sunmasını beklediğini ifade etti.
TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATININ TARİHSEL SÜRECİNE DEĞİNDİ
Türk devletleri arasındaki kurumsal iş birliğinin geçmişine değinen Duran, Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Toplantısı'nın ilk kez 30 Ekim 1992'de Ankara'da düzenlendiğini hatırlattı.
2009 yılında Nahçıvan'da atılan temelin 2021'de İstanbul'da Türk Devletleri Teşkilatına dönüştüğünü belirten Duran, Türk Dünyası 2040 Vizyonu'nun uzun vadeli iş birliği hedeflerini ortaya koyduğunu söyledi.
TÜRKSOY, TÜRKPA, Türk Yatırım Fonu ve Uluslararası Türk Akademisinin bu süreçte rol üstlendiğini ifade etti.
KAŞGARLI MAHMUD VE İSMAİL GASPIRALI'YA ATIF
Konuşmasında Türk dünyasının ortak dil ve kültür mirasına da değinen Duran, Kaşgarlı Mahmud'un Divânu Lugâti't-Türk eserinde Türk boylarını ortak bir haritada buluşturduğunu hatırlattı.
İsmail Gaspıralı'nın Tercüman gazetesi aracılığıyla Türk dünyası arasında iletişim kurduğunu belirten Duran, "Dilde, fikirde, işte birlik" anlayışının günümüzün dijital iletişim çalışmalarına da yön verebileceğini söyledi.
Duran, forumda kurulacak ilişkilerin iki günlük programla sınırlı kalmamasını ve düzenli istişare mekanizmalarına dönüşmesini temenni etti.