Kamuoyunda “Çerçeve Yasa” olarak bilinen Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
12 maddelik düzenleme, Genel Kurul’da 467 kabul, 87 ret ve 7 çekimser oy aldı. Yasa, Terörsüz Türkiye sürecinin hukuki altyapısını oluşturmayı ve bazı soruşturma, kovuşturma ile kesinleşmiş hapis cezalarının belirli şartlarda ertelenmesini öngörüyor.
Düzenlemenin en dikkat çeken başlıkları arasında 5 ve 10 yıllık erteleme süreleri, tutukluluk ve adli kontrol kararlarının yeniden değerlendirilmesi ile uygulamanın belirli güvenlik şartlarına bağlanması yer alıyor.
YASANIN UYGULANMASI MGK KARARINA BAĞLI
Düzenlemedeki hükümler hemen ve koşulsuz şekilde uygulanmayacak.
PKK/KCK ve bağlantılı oluşumların fiili varlığına son verdiğinin, kontrolündeki silah ve mühimmatı teslim ettiğinin öncelikle güvenlik kurumları tarafından tespit edilmesi gerekiyor.
Bu tespitin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından teyit edilmesi ve ilgili MGK kararının Resmi Gazete’de yayımlanması şartı aranacak.
Yasa; PKK/KCK’yı kurma veya yönetme, örgüte üye olma, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme, örgüt propagandası yapma ve örgütün faaliyetleri kapsamında işlenen bazı suçları kapsıyor.
Terörizmin finansmanına ilişkin mevzuat kapsamında örgüt lehine işlendiği değerlendirilen bazı suçlar da düzenleme kapsamına girebilecek.
DOSYALAR VE CEZALAR 5 VEYA 10 YIL ERTELENEBİLECEK
Kapsama giren ve üst sınırı 15 yıl veya daha az hapis cezasını gerektiren suçlarda devam eden soruşturma ve kovuşturmalar 5 yıl süreyle ertelenebilecek.
15 yıldan fazla hapis, müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda ise erteleme süresi 10 yıl olacak.
Erteleme döneminde dava zamanaşımı işlemeyecek ve dosyalardaki deliller muhafaza edilecek.
Hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunan kişiler açısından da benzer bir sistem uygulanacak. Toplam 15 yıl veya daha az hapis cezasına mahkûm edilenlerin cezalarının infazı 5 yıl, 15 yıldan fazla hapis ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilenlerin cezalarının infazı ise 10 yıl süreyle ertelenebilecek.
İnfazın ertelenmesine infaz hâkimi karar verecek.
Erteleme süresi içinde yeniden terör suçu işlenmesi halinde karar kaldırılacak. Devam eden dosyalarda soruşturma veya kovuşturmaya yeniden başlanacak, kesinleşmiş cezası ertelenen kişiler açısından ise infaza devam edilecek.
Erteleme süresi yeni bir suç işlenmeden tamamlanırsa devam eden dosyalarda kovuşturmaya yer olmadığı veya düşme kararı verilebilecek. Kesinleşmiş cezalar açısından ise ceza infaz edilmiş sayılabilecek.
KASTEN ÖLDÜRME KAPSAM DIŞI, TUTUKLULUKLAR İNCELENECEK
Düzenleme bütün suçları kapsamıyor. Örgütün faaliyetleri çerçevesinde işlenen kasten öldürme suçlarına ilişkin devam eden soruşturma ve kovuşturmalar ertelemenin dışında tutulacak.
Ayrıca 1 Haziran 2005’ten önce işlenen ve müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren bazı suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalar da düzenlemeden yararlanamayacak.
Erteleme kapsamındaki suçlar nedeniyle uygulanan tutuklama ve adli kontrol tedbirleri ise dosyanın bulunduğu aşamaya göre yetkili hâkim veya mahkeme tarafından yeniden değerlendirilecek. Şartların oluşması halinde bu tedbirler kaldırılabilecek.
Yasanın uygulanmasını takip etmek üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında bir kurul oluşturulacak. Kurulda Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma bakanlarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, MİT Başkanı ve MGK Genel Sekreteri de yer alacak.
Örgüt mensuplarının teslim ettiği veya beyan ettiği silah, mühimmat, araç, gereç ve patlayıcı maddeler kayıt altına alınacak. Bu işlemlerin usul ve esasları güvenlik kurumlarının görüşleri alınarak İçişleri Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek.