YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Devlet Planlama Teşkilatı’nın kapatılmasını “iktidarın yaptığı en büyük hata” olarak aktardı. Özel, "Devlet Planlama Teşkilatı Atatürk'ün en vizyoner işidir. Bizim de YENİ Parti olarak programımızda Türkiye Planlama Kurumu kurulması olacak" dedi. Özgür Özel, yetiştiricilerin en büyük sorunlarından birinin kur baskısı olduğunu ifade etti.
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Yalova’da süs bitkisi üreticileriyle buluştu.
Devlet Planlama Teşkilatı’nın kapatılmasının iktidarın yaptığı en büyük hatalardan biri olduğuna dikkati çeken Özel, “Devlet Planlama Teşkilatının önce adını değiştirmesi, onu Kalkınma Bakanlığı bünyesinde bir Daire Başkanlığına indirgemesi, sonra da kapatması oldu. Şu anda Türkiye’de ne yaşanıyorsa hepsi plansızlıktan yaşanıyor” ifadelerini kullandı.
“180 ÜLKEDEN 175’İNİN GIDA ENFLASYONU BİZDEN DÜŞÜK”
Türkiye’nin kendi kendine yeten 7 ülkeden biriyken şu anda gıda enflasyonunda dünya dördüncülüğü ve beşinciliği arasında gidip geldiğini belirten Özgür Özel, şunları kaydetti:
“Önümüzde Venezuella var, İran var, Güney Sudan var. Arjantin bazen bizden sonra altıncı, bazen önümüze geçiyor dördüncü. Biz ona göre ya dördüncü ya beşinci oluyoruz. Dünyada gıda enflasyonu bizden düşük gıda enflasyonu ölçülen 180 ülkeden 175’i bizden düşük”
“ORTALAMA ÇİFTÇİ YAŞI 38’DEN 50’YE YÜKSELDİ”
Özgür Özel, Türkiye’de ortalama çiftçi yaşının 38’den 50’ye yükseldiğini vurguladı.Çiftçinin yaşlandığını belirten Özel, “3 genç çiftçiden 2’si asgari ücretle iş teklif edildiğinde işi bırakıp asgari ücretli, güvenceli bir işe geçmek istiyor. İşte esas beka sorunu bu. Türkiye’yi hızlı tedbir alınmazsa çok daha büyük tehlike bekliyor” değerlendirmesini yaptı.
"NEREYE GİTSEK, BU İŞİ ÖNEMSİYORUZ"
Sabah da tarımın en büyük taşıyıcı kolonlarından birisi olan kivi üreticileri ile oturduğunu anımsatan Özel, “Uzun uzun sorunlarını dinledik. Dün Bursa’da incir ve şeftali, meyve üreticilerinden, memleketim Manisa’da üzüm üreticilerinden, Rize’de çay, Trabzon’da fındık üreticilerinin bu son 5, 6 şehir gezisinden bahsediyorum, nereye gitsek biz bu işi çok önemsiyoruz” dedi.
Süs bitkisi yetiştiricileriyle görüşmesinin ardından emeklilerle bir araya gelen Özel, YENİ Parti’nin programında emekli maaşının, asgari ücretin altında olmayacağını yazdıklarını belirtti. Özgür Özel, “şu anda Türkiye’de en düşük emekli maaşı 23 bin 500 lira. Ortalama emekli maaşı 27 bin lira. Yani herkesi en aşağıda birleştirmeye çalıştılar. Her kademeden emeklinin derdi büyük” değerlendirmesinde bulundu.