Yeni Parti İstanbul Milletvekili Av. Turan Taşkın Özer, “Millî Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi”ndeki bazı maddelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Özer, teklif kapsamında oluşturulacak kurulun “adli, idari ve yasal düzenlemeler konusunda talepte bulunmasına” yönelik hükmün anayasal dayanağını sorguladı. Hak yoksunluklarına ilişkin düzenlemenin ise görevden uzaklaştırılan belediye başkanları açısından da sonuç doğurması gerektiğini savundu.
KURULUN YETKİSİNİ SORGULADI
Yeni Partili Özer, Anayasa’nın 9. maddesinde yargı yetkisinin bağımsız mahkemelerce kullanıldığını, 7. maddesinde ise yasama yetkisinin devredilemeyeceğinin düzenlendiğini hatırlattı.
Kanun teklif etme yetkisinin Anayasa’nın 88. maddesi uyarınca milletvekillerine ait olduğuna işaret eden Özer, “Kurul hangi anayasal ve yasal yetkiye dayanarak adli veya yasal düzenleme talep edecektir?” diye sordu.
“BU YETKİNİN SINIRLARI NELERDİR?”
Teklifte kurulun gerekli görmesi hâlinde “adli, idari ve yasal düzenlemeler konusunda talepte bulunacağı” hükmüne dikkat çeken Özer, yetkinin kapsamının açık biçimde belirlenmesini istedi.
Özer, kurulun yargı ve yasama alanına ilişkin taleplerde bulunmasının hangi hukuki zemine dayanacağının açıklanması gerektiğini savundu.
HAK YOKSUNLUKLARI MADDESİNE DİKKAT ÇEKTİ
Özer’in gündeme getirdiği bir diğer başlık, soruşturma ve kovuşturmalar nedeniyle ortaya çıkan hak yoksunluklarının kaldırılması oldu.
Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesi ile Adli Sicil Kanunu’nun 13/A maddesine işaret eden Özer, bazı hak yoksunluklarının kesinleşmiş mahkûmiyetin kanuni sonucu olduğunu belirtti.
“KESİNLEŞMİŞ MAHKÛMİYET YOKSA HANGİ HAK YOKSUNLUĞU?”
Özer, henüz kesinleşmiş bir mahkûmiyeti bulunmayan ve yalnızca soruşturma veya kovuşturma aşamasında olan kişiler bakımından düzenlemenin ne anlama geldiğini sordu.
“Henüz kesinleşmiş bir mahkûmiyet bulunmayan, yalnızca soruşturma veya kovuşturma aşamasındaki kişiler bakımından hangi hak yoksunluğundan söz ediyoruz?” ifadelerini kullandı.
ESENYURT VE ŞİŞLİ İÇİN ÇAĞRI
Yeni Partili Özer, düzenlemenin soruşturmalar nedeniyle görevlerinden uzaklaştırılan belediye başkanlarını kapsayıp kapsamadığını da gündeme getirdi.
Özer, “Eğer öyleyse, bu kanun düzenlemesinin ardından Esenyurt Belediye Başkanımızın ve Şişli Belediye Başkanımızın hukuki statüsü derhal değerlendirilmelidir” dedi.
“YASA KÂĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI”
Çerçeve yasanın uygulamada da karşılık bulması gerektiğini belirten Özer, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarının durumuna işaret etti.
Özer, “Bir yasa çıkarıyorsak, bu yasa yalnızca kâğıt üzerinde kalmamalı; hukuksuz biçimde görevlerinden uzaklaştırılan belediye başkanlarımızın görevlerine dönüşünün önünü açmalıdır” ifadelerini kullandı.