SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Dil Seçimi

Tarihi görüşme öncesi ABD’den Suriye’ye önemli adım: Yaptırımlar kaldırıldı

Haber görseli

ABD yönetimi, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara’ya uygulanan yaptırımları resmen kaldırdı. Bu karar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin benzer yaptırımları kaldırmasından yalnızca bir gün sonra alındı ve eş-Şara’nın ABD Başkanı Donald Trump ile pazartesi günü yapacağı tarihi görüşme öncesine denk geldi. ABD Hazine Bakanlığı, eş-Şara ve Suriye İçişleri Bakanı Enes Hattab’a uygulanan “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist” (SDGT) tanımlamasının yürürlükten kaldırıldığını duyurdu. Bakanlık yetkilileri, kararın uzun süren diplomatik görüşmelerin bir sonucu olduğunu belirterek, bunun Suriye ile ABD arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğini vurguladı.

ESAD SONRASI SURİYE YÖNETİMİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yardımcısı Tommy Pigott, yaptırımların kaldırılmasını, “Beşar Esad sonrası Suriye yönetiminin gösterdiği ilerlemenin bir takdiri” olarak değerlendirdi. Pigott, Suriye hükümetinin kayıp Amerikalıları kurtarmak, terör ve uyuşturucuyla mücadele etmek, kimyasal silah kalıntılarını ortadan kaldırmak ve bölgesel güvenliği güçlendirmek için yoğun çaba gösterdiğini ifade etti. Kararın, Esad rejimi sonrası yönetimin sorumluluk bilincinin bir yansıması olarak değerlendirildiğini belirten yetkililer, atılan adımların diplomatik ilişkilerin normalleşmesine katkı sağlayabileceğini de ekledi.

AHMED EŞ-ŞARA’NIN TARİHİ ZİYARETİ

Ahmed eş-Şara, geçmişte ABD tarafından “terör bağlantılı” suçlamalarla aranan ve başına 10 milyon dolar ödül konulan bir isim olarak biliniyor; ayrıca Irak’taki Ebu Gureyb hapishanesinde de tutulmuştu. Pazartesi günü Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştireceği görüşme, bir Suriye devlet başkanının Washington’a yaptığı ilk resmi ziyaret olarak tarihe geçecek. Görüşmede, terörle mücadele, bölgesel güvenlik, Suriye’nin yeniden inşası ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi konuları ele alınacak. Kararın, ABD ve Suriye arasında uzun süredir devam eden görüşmelerin bir sonucu olduğu ve Şara’nın Washington ziyaretinin bu ilişkilerde yeni bir dönüm noktası oluşturabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: İHA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.