İsrail ve Mısır ziyaretleri öncesi uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Trump, İsrail ile Hamas arasında varılan anlaşmanın tarihî bir adım olduğunu söyledi.
“Yahudi olsun, Müslüman olsun, Arap ülkeleri olsun; herkes kutlama yapıyor. Böyle bir an bir daha yaşanmaz. Üç bin yıldır böyle bir birlik görülmedi” diyen Trump, Gazze’deki barış anlaşmasının kalıcı olacağına inandığını vurguladı.
“SAVAŞ BİTTİ, ATEŞKES TUTACAK”
Netanyahu’nun “savaş bitti” açıklamasını henüz yapmadığı hatırlatılan Trump, “Ateşkes tutacak mı?” sorusuna, “Savaş bitti. Bunu anlamalısınız. Bence ateşkes tutacak. İnsanlar yüzyıllardır süren bu çatışmadan bıktı” yanıtını verdi.
Trump, planın ardından bölgedeki insanların yeni düzene uyum sağlayacağını belirterek, “Bu süreç Arap ülkeleri ve İsrail için de harika olacak. Herkes mutlu ve öyle kalacağını düşünüyorum” dedi.
“YÜZYILLARDIR İLK KEZ KALICI BARIŞ ŞANSI”
Gazze’nin geleceğine ilişkin bir soruya yanıt veren Trump, “Gazze’yi Orta Doğu’nun Rivierası’na çevirmek hemen olmaz; ama süreç derhal başlayacak. Öncelikle yıkılmış binalar temizlenecek. Bu bölge yıkım alanına dönmüş durumda. Ancak yıllar içinde çok iyi bir yer olacak. Yüzyıllardır ilk kez kalıcı bir barış şansı doğdu” ifadelerini kullandı.
Barış Planı kapsamında kurulacak “Barış Kurulu”na ilişkin soruları yanıtlayan Trump, taraflara hem yazılı hem de sözlü güvenceler verdiklerini belirterek, “Beni hayal kırıklığına uğratmak istemeyecekler. Bu yüzden planın başarılı olacağına inanıyorum” dedi.
“İRAN’IN NÜKLEER TESİSLERİNİN DEVRE DIŞI BIRAKILMASI KİLİT ROL OYNADI”
Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkilerinin “çok iyi” olduğunu dile getirdi. “Bazı anlaşmazlıklarımız oldu ama hızlıca çözüldü. Biz İran’ın nükleer tesisini devre dışı bırakmasaydık bu anlaşma mümkün olmazdı. Şimdi insanlar sokaklarda dans ediyor” sözleriyle İran’a karşı yürüttüğü politikayı savundu.
“KATAR TAKDİRİ HAK EDİYOR”
Trump, Katar’ın sürece sağladığı katkıya da dikkat çekerek, “Emir olağanüstü bir liderlik gösterdi. Coğrafi olarak çok zorlu bir konumdalar ama cesur davrandılar. 2017’de onları pek tanımıyordum, zamanla anladım: her şeyin merkezindeler. Bu süreçte inanılmaz bir rol oynadılar” dedi.
“TÜRKİYE HARİKAYDI, ERDOĞAN HARİKAYDI”
Gazze’de barışın neden daha önce sağlanamadığı sorusuna “Bazen önce biraz acıdan geçmek gerekir” yanıtını veren Trump, Türkiye’nin sürece sunduğu katkıyı özellikle vurguladı.
“Türkiye harikaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan harikaydı; gerçekten çok yardımcı oldu. Kendisine büyük saygı duyuluyor. Türkiye çok güçlü bir ülke, çok güçlü bir orduya sahip. Erdoğan büyük katkı sundu” ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca, Katar, Suudi Arabistan, Endonezya ve Ürdün gibi ülkelerin de anlaşmaya destek verdiğini belirterek, “Bu kadar ülkenin aynı amaçta birleşmesi benzersiz bir dönem” değerlendirmesinde bulundu.
“GAZZE’YE GİTMEK İSTERİM”
Trump, ilerleyen dönemde Gazze’yi ziyaret etmek istediğini belirtti. “Bundan gurur duyardım. Önümüzdeki yıllarda inanılması güç bir değişim göreceğiz. Ama fazla hızlı gitmemek gerek, hız doğru ayarlanmalı” dedi.
Kaynak: İHA