SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Trump imzayı attı: ABD'de 43 günlük hükümet kapanması sona erdi

Haber görseli

ABD’de bütçe anlaşmazlığı nedeniyle 43 gündür kapalı olan federal hükümet, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçici bütçe tasarısını imzalamasıyla yeniden açıldı. Tasarı, Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 209’a karşı 222 oyla kabul edildi.

GEÇİCİ BÜTÇE TASARISI KONGRE'DEN GEÇTİ

ABD Senatosu’nun ardından Temsilciler Meclisi de hükümetin yeniden çalışmasına imkân sağlayan geçici bütçeye onay verdi. Tasarı; federal kurumların büyük bölümüne 30 Ocak’a, bazı kurumlara ise mali yıl sonuna kadar finansman sağlanmasını içeriyor.
Oylamada Cumhuriyetçi üyelerden 2’si karşı oy kullanırken, Demokrat üyelerden 6’sı “kabul” oyu verdi.

"DEMOKRATLAR ÜLKEMİZİ ŞANTAJLA KÖŞEYE SIKIŞTIRMAYA ÇALIŞTI"

Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen törende tasarıyı imzalarken hükümetin kapanmasından Demokratları sorumlu tuttu. Trump, Demokratların Amerikan vergi mükelleflerinin yüz milyarlarca dolarını “ülkeye yasadışı yollarla giren kişiler için kullanmak amacıyla hükümeti kasıtlı olarak kapattığını” savundu.

Demokratların çetelerden, cezaevlerinden ve akıl sağlığı kurumlarından gelen yasadışı göçmenler için “1,5 trilyon dolar harcamak istediğini” iddia eden Trump, “Bu da sağlık hizmetleri sağlayıcılarımızı ve bu hizmetlerden yararlananları daha önce hiç görülmemiş düzeyde olumsuz etkileyecekti” dedi.

"ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Trump, bütçe görüşmeleri sürecine işaret ederek, “Şantaja asla boyun eğmeyeceğiz. Çünkü yaşanan tam olarak buydu. Demokratlar ülkemizi şantajla köşeye sıkıştırmaya çalıştı. Bu küçük macera ülkeye 1,5 trilyon dolara mal oldu” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetçilerin hükümetin kapanmasını istemediğini söyleyen Trump, devlet kurumlarının fonlanması için 15 kez oy kullandıklarını hatırlattı.

"DEMOKRATLARIN KAPATMA KARARI BÜYÜK ZARARLARA YOL AÇTI"

Trump, kapanmanın etkilerine ilişkin değerlendirmesinde, “Son 7 hafta boyunca Demokratların kapatma kararı büyük zararlara yol açtı. 20 bini aşkın uçuşun iptal edilmesine veya gecikmesine neden oldular. İnsanlar çok ciddi şekilde mağdur oldu” ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca Demokratların federal çalışanları maaşsız bıraktığını, milyonlarca ihtiyaç sahibi Amerikalının gıda yardımının kesildiğini ve birçok küçük işletmenin ödeme alamadığını söyledi.

"SEÇİMLER GELDİĞİNDE BUNU HATIRLAYIN"

Trump, yaptığı açıklamada ABD halkına seslenerek, “Bunu unutmayın. Ara seçimler ve diğer seçimler geldiğinde, ülkemize yaptıklarını hatırlayın” dedi. Başkalarının siyasi kazanç elde edeceğini düşündükleri için hükümetin daha erken açılmasına izin verilmediğini öne sürdü.

Tasarıyı imzalamanın “ülkeyi yeniden işlevsel hale getirmek için önemli bir adım” olduğunu ifade eden Trump, hükümetin yeniden açılması için çaba gösteren senato üyelerine ve kapanma sürecinde görev yapan kamu çalışanlarına teşekkür etti.

KAPANMANIN NEDENİ BÜTÇE UZLAŞMAZLIĞIYDI

Hükümet, Kongre’de Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin geçici bütçe konusunda anlaşamaması üzerine 1 Ekim itibarıyla harcama yetkisini kaybetmişti.

Temsilciler Meclisi’nin 19 Eylül’de hükümete 21 Kasım’a kadar finansman sağlayacak tasarıyı onaylamasına karşın Senato’nun mali yıl bitimine kadar geçici bütçeyi kabul etmemesi, federal kurumların kapanmasına yol açmıştı. Bu durum, 2018’den bu yana ilk hükümet kapanması olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: İHA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız