SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Türk yapımı nano helikopter sahada fark yaratıyor

Haber görseli

Türk savunma sanayisi firması Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji AŞ tarafından geliştirilen “Nanoalp” isimli nano sınıf insansız helikopter, keşif ve istihbarat görevlerinde sunduğu yüksek teknoloji kabiliyetleriyle öne çıktı. Teknopark İstanbul çatısı altında, TÜBİTAK 1501 Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı desteğiyle geliştirilen Nanoalp, güvenlik birimlerinin sahadaki operasyonlarını kolaylaştırırken fiyat avantajı sayesinde ihracat kapılarını da araladı. Firma, Teknopark İstanbul Yüksek Teknoloji Fonundan aldığı yatırım desteğiyle üretim ve ihracat süreçlerini hızlandırdı.

SESSİZ ÇALIŞMA ÖZELLİĞİ ÖNE ÇIKIYOR

Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Seyfeddin Cevdet Uludoğan, 200 gramın altında ve 25 santimden küçük İHA’ların “nano” sınıfında yer aldığını belirterek, bu alanda Türkiye’de ilk, dünyada ise ikinci üretici konumunda olduklarını söyledi. Yüzde 60 yerlilik oranıyla üretilen Nanoalp’in bir yıl içinde yüzde 96 yerliliğe ulaşmasının hedeflendiğini aktaran Uludoğan, ürünün tam otonom uçuş kabiliyeti, düşük ses seviyesi, sensör füzyonu kullanımı ve muadillerine göre daha yüksek taşıma kapasitesiyle ayrıştığını vurguladı. 100 gram ağırlığındaki helikopterin 350 grama kadar yük taşıyabildiği, bina içi ve kapalı alanlarda GPS olmadan görev yapabildiği belirtildi.

5 ÜLKEYLE ANLAŞMA SAĞLANDI

Nanoalp’in hem keşif ve istihbarat hem de kamikaze görevlerde kullanılabildiğini ifade eden Uludoğan, yabancı muadillerine kıyasla yüzde 50’ye varan maliyet avantajı sunduğunu kaydetti. İlk ihracatın Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapıldığını belirten Uludoğan, 4 ülkeyle daha sözleşme imzalandığını ve üretim sürecinin başladığını açıkladı. Güney Kore, Malezya, Endonezya ve Orta Doğu ülkelerinden de talepler alındığını aktaran Uludoğan, Nanoalp’in kilogram başına yaklaşık 2 milyon dolarlık yüksek katma değer ürettiğini, Türkiye’nin bu alandaki yıllık pazar büyüklüğünün ise 100-150 milyon dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız