Türkiye’nin enerji ithalatı için ödediği tutar, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde azaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan geçici dış ticaret verilerine göre, enerji ithalatı yıllık bazda yüzde 19,6 düşerek 5 milyar 130 milyon 819 bin dolar olarak gerçekleşti.
Geçen yılın ocak ayında enerji ithalatı 6 milyar 385 milyon 547 bin dolar seviyesindeydi.
TOPLAM İTHALATTA SINIRLI ARTIŞ
Aynı dönemde Türkiye’nin toplam ithalatı ise sınırlı bir yükseliş gösterdi. Ocak ayında ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 artışla 28 milyar 694 milyon 872 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
Enerji ithalatı kalemi; mineral yakıtlar, mineral yağlar, damıtma ürünleri, bitümenli maddeler ve mineral mumları kapsıyor.
HAM PETROL İTHALATI ARTTI
Enerji faturasında gerileme yaşanmasına rağmen ham petrol ithalatında artış dikkat çekti. Ocak ayında ham petrol ithalatı yıllık bazda yüzde 12,8 yükselerek 2 milyon 665 bin 385 tona ulaştı.
Haber Merkezi

