ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi (TSA), federal hükümette yaşanan kapanmanın uzaması durumunda ülkedeki bazı havaalanlarının geçici olarak kapatılabileceğini duyurdu. TSA’nın geçici yöneticisi Ha Nguyen McNeill, ABD Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi’nde yaptığı açıklamada, bütçe krizi nedeniyle kurumun operasyonlarını sürdürmekte zorlandığını ifade etti. McNeill, mevcut şartların devam etmesi halinde daha sert önlemlerin gündeme gelebileceğini belirtti.
PERSONEL VE GÜVENLİK HİZMETLERİ ETKİLENİYOR
Hükümet kapanmasının en büyük etkilerinden birinin çalışanlar üzerinde görüldüğünü vurgulayan McNeill, çok sayıda personelin maaş alamadığı için iş gücünde ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Bu durumun güvenlik kontrollerinden yolcu hizmetlerine kadar birçok alanda aksamalara yol açtığını belirten McNeill, havaalanlarında bekleme sürelerinin şimdiye kadarki en yüksek seviyelere ulaştığını söyledi. McNeill, “Fonlar yeniden sağlanana kadar bazı havaalanlarını kapatmayı değerlendirebiliriz” ifadelerini kullandı.
KAPANMA SÜRECİ VE ETKİLERİ
ABD’de federal hükümet, Senato’nun bütçe paketini onaylamasına rağmen Temsilciler Meclisi’nin henüz oylama yapmaması nedeniyle 31 Ocak itibarıyla kısmen kapanmıştı. Bu süreçte bazı federal çalışanlara maaş ödenmezken, bazı kamu kurumlarında da kısmi işten çıkarmalar uygulanıyor. Uzayan kapanmanın, ulaşım başta olmak üzere birçok kamu hizmetinde aksamalara yol açabileceği ve özellikle hava trafiğinde ciddi sorunlar yaşanabileceği belirtiliyor. Yetkililer, bütçe krizinin çözülmemesi halinde alınacak yeni tedbirlerin gündeme gelebileceğine dikkat çekiyor.