Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, İsrail hükümetine işgal altındaki Batı Şeria’nın C bölgesinde başlatılan yeni arazi kayıt sürecinden geri dönme çağrısında bulundu. AB, ilhakın uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
AB Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Anouar El Anouni, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail’in tek taraflı olarak başlattığı arazi kayıt sürecinin Filistinlilere ait toprakların gasbını “resmi hale getireceği” yönündeki eleştiriler üzerine konuşan El Anouni, kararın Birleşmiş Milletler kararlarına ve iki devletli çözüm perspektifine aykırı olduğunu belirtti. El Anouni, “İsrail’in C bölgesinde yeni adımlar atma kararı, Birleşmiş Milletler kararları ve iki devletli çözüme aykırı.” ifadelerini kullandı.
AB’nin işgal altındaki topraklarda İsrail egemenliğini tanımadığını hatırlatan El Anouni, “İlhak uluslararası hukuka aykırıdır ve İsrail’e bu kararından geri dönmesi çağrısında bulunuyoruz.” dedi.
1967’DEN BU YANA İLK KEZ ARAZİ KAYIT SÜRECİ
İsrail devlet televizyonunun haberine göre Tel Aviv yönetimi, Batı Şeria’da 1967’den bu yana ilk kez arazi kayıt sürecini yeniden başlatma kararı aldı. Teklif, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Adalet Bakanı Yariv Levin ve Savunma Bakanı Yisrael Katz tarafından sunuldu ve hükümet tarafından onaylandı.
Karar kapsamında, Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 61’ini oluşturan ve tam İsrail kontrolü altında bulunan C bölgesindeki toprakların “devlet mülkü” olarak kaydedilmesi planlanıyor.
FİLİSTİN YÖNETİMİ DEVRE DIŞI BIRAKILABİLİR
Başlatılması planlanan süreç; mülkiyet tescili, satış izinleri ve harç tahsilatını kapsıyor. Bu adımın, Filistin yönetiminin C bölgesindeki yetkilerinin fiilen devre dışı bırakılmasına yol açabileceği belirtiliyor.
İsrail basınında yer alan bilgilere göre hedef, 2030 yılına kadar C bölgesinin yaklaşık yüzde 15’inin kademeli olarak “tescillenmesi”. İsrailli yetkililer kararı “yerleşim faaliyetlerini güçlendirme” adımı olarak savunurken, Filistin tarafı ve bölge ülkeleri ise söz konusu düzenlemeyi Batı Şeria’nın fiili ilhakına zemin hazırlayan bir girişim olarak değerlendiriyor.

