Aşı olun çağrısı!

Yayınlama: 22.04.2025
A+
A-

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Dilek Akıncı, Aşı Haftası kapsamında yaptığı bilgilendirmede aşının önemine ve aşı reddi risklerine dikkat çekti.

AŞI NEDİR VE NASIL ÇALIŞIR?

Dr. Akıncı, aşının canlılarda bağışıklık oluşturarak mikroorganizmaların tanınmasını sağladığını ve korunmayı amaçlayan bir tıbbi ilaç olduğunu belirtti. Gücü azaltılmış veya öldürülmüş mikroorganizmalardan hazırlanan aşının hastalıkların önlenmesindeki önemini vurguladı.

TARİHİ VE ETKİSİ

Akıncı, aşının tarihin en güvenli ve etkili koruyucu sağlık hizmetlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Bazı hastalıklar etkin ve yüksek oranda aşılama sayesinde yok edilmiştir. Ülkemizde, 1930’dan itibaren çiçek, difteri, boğmaca, verem, çocuk felci, tetanoz ve kızamık gibi hastalıklara karşı aşılar yapılmaya başlanmıştır.” dedi.

AŞILAMANIN TOPLUMSAL ÖNEMİ

Dünya genelinde bağışıklama programları ile her yıl yaklaşık 2,5 milyon çocuk ölümünün önlendiğini hatırlatan Akıncı, aşının hastalıkları hafifletme ve toplumu koruma açısından kritik olduğunu vurguladı. “Aşıların koruyucu etkisinin arttırılması için tüm toplumu aşılamak önemlidir.” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZDE AŞILAR VE ÖNERİLER

Dr. Akıncı, ülkemizde çocuk yaş grubunda şu anda toplam 13 hastalığa karşı aşı yapıldığını; bazı risk gruplarına ise kuduz, HPV, COVID-19 gibi aşılardan oluşan ek koruma önerildiğini belirtti.

AŞI REDDİNİN TEHLİKELİ BOYUTLARI

Aşı reddi konusunda uyarıda bulunan Akıncı, “Aşı yapılma oranı azalırsa geçmiş yıllardaki gibi ciddi salgınlar oluşabilir.” dedi.

Yan etkilerden korkup aşı olmamanın doğru bir çözüm olmadığını belirten Dr. Akıncı, “Aşı yalnızca bireyi değil, tüm toplumu korur. Bu yüzden çevremiz ve toplum için de aşı olmalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.