ROBOTLAR İŞ GÜVENCESİNİ TEHDİT EDİYOR
Financial Times'ın haberine göre, sendika üyeleri, özellikle Boston Dynamics tarafından geliştirilen Atlas robotlarının üretim hatlarında kullanılmaya başlanmasının ardından iş güvencesi konusunda ciddi endişelere kapıldı.
Bir sendika üyesi yaptığı açıklamada, "Robotlar nedeniyle iş güvencemiz konusunda endişeliyiz. Robotların giderek daha becerikli hâle geldiğini gösteren haberler ve videolar, çalışanları gelecek konusunda tedirgin ediyor" ifadelerini kullandı.
HYUNDAİ'DEN 25 BİN ROBOTLUK DEVRİM PLANI
Hyundai, bağlı kuruluşu Boston Dynamics aracılığıyla 2028 yılına kadar ABD'nin Georgia eyaletindeki fabrikasında insansı robotları devreye almayı planlıyor. Şirket mayıs ayında yatırımcılarına yaptığı sunumda bu hedefi büyüterek, araç üretim tesislerinde 25 binden fazla insansı robot kullanmayı amaçladığını duyurdu.
Şirket yetkilileri robotların sadece ağır ve tehlikeli işlerde kullanılacağını savunurken, sendika bu durumun "istihdam şoklarına" yol açacağı uyarısında bulundu.
27 BİN DOLARLIK PRİM TALEBİ
İşçilerin mevcut talebi ise yıllık kârın yaklaşık üçte birine denk gelen ve kişi başı 27 bin doları bulan performans primi. Bu talebin arkasında, Samsung çalışanlarının yapay zeka kaynaklı kâr artışları sonrası yüksek primler alması yatıyor.
Daelim Üniversitesi'nden Profesör Kim Pil-soo konuyla ilgili olarak, "Bence sendika taleplerinin çoğunun gerçekçi olmadığını biliyor. Ancak Samsung çalışanlarının daha yüksek primler almasının ardından işçiler kendilerini göreli olarak dezavantajlı hissediyor" değerlendirmesinde bulundu. Hyundai'de son tam kapsamlı grev 2018 yılında yaşanmıştı.