SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Yapay pankreasla insülin iğneleri tarihe mi karışıyor?

Haber görseli

Diyabet tedavisinde çığır açan yapay zeka destekli “yapay pankreas” teknolojisi tanıtıldı. Uzmanlar, bu sistemin diyabet hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde artırdığını belirtirken, yeni yöntemi deneyimleyen hastalar da yaşadıkları değişimi anlattı.

DİYABET HIZLA ARTIYOR

Uzmanlar, dünyada 582 milyondan fazla diyabet hastası bulunduğunu, Türkiye’de ise hastalığın görülme oranının dünya ortalamasının iki katı olduğuna dikkat çekti.
İç hastalıkları ve endokrinoloji uzmanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, diyabetin kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, felç, böbrek yetmezliği ve görme kaybı gibi birçok ölüm nedeninin başlıca sebebi olduğunu belirtti.
“Diyabet kronik hastalıklar içinde ilk 6 sıradaki ölüm nedenlerinin 4’ünde bir numaralı etkendir” diyen Yılmaz, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenmenin hastalığın artışında temel faktörler olduğunu vurguladı.

“HER 3 DİYABETLİDEN 1’İ HASTA OLDUĞUNU BİLMİYOR”

Yılmaz, hastalığın kontrol altına alınmasının hayati olduğunu belirterek, “Diyabetlilerin üçte biri hastalığının farkında değil. Bu da uzun vadede organ hasarlarına yol açıyor. Her diyabetlinin düzenli kontrollerini yaptırması gerekiyor” dedi.

YAPAY PANKREAS DÖNEMİ BAŞLIYOR

Prof. Dr. Yılmaz, diyabet tedavisinde yapay pankreas teknolojisinin hızla geliştiğini belirterek,
“Artık tam otomatik sistemler devreye girdi. Hasta cihazı kullandığı andan itibaren hiçbir müdahalede bulunmadan kan şekeri dengede kalabiliyor. Önümüzdeki dönemde parmaktan kan şekeri ölçümü ve insülin iğnesi gibi uygulamaların tamamı tarihe karışacak” açıklamasında bulundu. Yılmaz, kök hücre tedavisinin de umut verici olduğunu, insülin salgılayan hücrelerin laboratuvarda üretilebildiğini ifade etti.

HASTALAR: “YAPAY PANKREAS HAYATIMIZI DEĞİŞTİRDİ”

Yaklaşık 30 yıldır Tip-1 diyabetle yaşayan Şahin Duman, nakil sonrası yapay pankreas kullanmaya başladığını belirterek, “Kan şekerim tamamen kontrol altında. Önceden denediğim yöntemler yeterli olmuyordu ama bu sistemle her şey değişti. Diyabetle mücadelenin bu kadar kolay olabileceğini görmüş oldum” dedi.

“KORKUMUN ÖNÜNE GEÇTİ, HAYATIM KONFORLU HALE GELDİ”

Bir başka Tip-1 diyabet hastası olan yaşam koçu Janset Burcu Kubat Kırmızıgül ise 6 aydır yapay pankreas kullandığını belirtti. “Cihaz iki dakikada bir kan şekerimi ölçüp gerekli insülin miktarına karar veriyor. Geceleri hipoglisemi riskim ortadan kalktı, güne artık herkesle aynı seviyeden başlıyorum” dedi.
Kızına bu sistemi “şeker polisleri” hikayesiyle anlattığını paylaşan Kırmızıgül, toplumda farkındalığın da artması gerektiğini söyledi.

“BU TEKNOLOJİ LÜKS DEĞİL, İHTİYAÇTIR”

Kırmızıgül, yapay pankreasın hayat kalitesini ciddi biçimde artırdığını vurgulayarak, “Bu sistem yalnızca bir konfor değil, her diyabet hastasının hakkı. Ancak yüksek maliyet nedeniyle birçok kişi ulaşamıyor. Sensör ve yapay pankreas teknolojisi lüks değil, ihtiyaçtır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız