İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), ABD'nin son saldırılarına karşılık olarak Körfez bölgesindeki Amerikan askeri üslerine misilleme operasyonları düzenlendiğini açıkladı. İran devlet televizyonu aracılığıyla yapılan açıklamada, ABD'nin saldırılarını sürdürmesi halinde verilecek yanıtın çok daha kapsamlı olacağı uyarısında bulunuldu. DMO, Washington yönetiminin ateşkes kapsamında varılan mutabakata uymadığını ve üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediğini öne sürdü.
"ATEŞKES İHLALİNİN BEDELİNİ ÖDEYECEKLER"
İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi de yaptığı değerlendirmede, ABD'nin müzakereler sürerken yeniden İran'ı hedef aldığını savundu. Azizi, ateşkesin ihlal edildiğini ileri sürerek, bu adımın Washington yönetiminin geri adım atmasına ve sonuçlarından pişmanlık duymasına neden olacağını ifade etti.
KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN DOĞRULAMA GELMEDİ
İran'ın Körfez'deki ABD üslerine yönelik saldırı düzenlediği yönündeki açıklamaları ise şu ana kadar bölgedeki Körfez ülkeleri ya da bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Karşılıklı açıklamalar sürerken, ateşkesin kalıcılığına ilişkin soru işaretleri artarken, bölgede yeni bir çatışma riskinin de yeniden gündeme geldiği değerlendiriliyor.