Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Anket: ABD halkı mutabakatın "İran için daha iyi olduğunu" düşünüyor

CBS News ve YouGov ortaklığında yapılan ankete göre, ABD'lilerin yüzde 37'si İran mutabakatının "İran için daha iyi olduğunu" düşünüyor.

DÜNYA 22.06.2026 10:35 Buket Saymaz 629 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Anket: ABD halkı mutabakatın "İran için daha iyi olduğunu" düşünüyor
Paylaş:
N

Amerika Birleşik Devletleri merkezli yayın kuruluşu CBS News ve araştırma şirketi YouGov, 17-19 Haziran tarihleri arasında 2 bin 519 Amerikalı yetişkinin katılımıyla kapsamlı bir anket çalışmasına imza attı. İran ile varılan son mutabakatın yankılarını ölçen anket, Amerikan kamuoyunun anlaşmaya bakışındaki bölünmeyi gözler önüne serdi.

AMERİKAN HALKI ANLAŞMAYI İRAN'A DAHA FAYDALI BULUYOR

Anketten çıkan sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 37'si imzalanan mutabakat metninin "İran için daha iyi bir kazanım olduğunu" savunurken, sürecin "ABD için daha iyi olduğunu" dile getirenlerin oranı yüzde 22'de kaldı. Buna karşın, iki ülke arasındaki gerilimin seyri hakkında yöneltilen soruda uzlaşı yanlısı bir tablo öne çıktı. Katılımcıların yüzde 78'i "ABD'nin İran ile çatışma sürecini tamamen sonlandırması" gerektiği yönünde fikir beyan ederken, yüzde 22'lik bir kesim ise "İran geri adım atana kadar çatışmaların kararlılıkla sürdürülmesini" talep etti.

YÜZDE 69: İRAN NÜKLEERDEN VAZGEÇMEYECEK 

Mutabakatın, İran'ın nükleer faaliyetlerini kalıcı olarak dizginleyip dizginleyemediği sorusu ise kamuoyunda güvensizlikle karşılandı. Amerikalıların yüzde 69'u nükleer programın kalıcı olarak durdurulamadığı yönünde olumsuz görüş bildirirken, sadece yüzde 31'lik bir kesim "Evet, durduruldu" yanıtını verdi. Benzer bir endişe, bölgesel güvenlik sorularında da kendini gösterdi. "İran gelecek aylarda bölgeyi tehdit edecek mi?" sorusuna katılımcıların yüzde 59'u "muhtemelen veya kesinlikle edecek" derken, yüzde 40'ı ise "muhtemelen ya da kesinlikle etmeyecek" şeklinde iyimser bir tahminde bulundu.

BAŞKAN TRUMP HALKTAN ONAY GÖRMEDİ 

Ankette, geçmişten bugüne İran'la yaşanan gerilimlerin faturası da sorgulandı. "İran'la çatışma ABD'nin yaptığı harcamalara değdi mi?" sorusunu yanıtlayanların yüzde 69'u harcanan kaynakların boşa gittiğini savunarak "Hayır" derken, harcamaları haklı bulanların oranı yüzde 31 seviyesinde gerçekleşti. Son olarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın bu kriz sürecini ve İran'la ilgili genel durumu yönetme performansına ilişkin değerlendirmeler de paylaşıldı. Katılımcıların yüzde 36'sı Trump'ın kriz yönetim biçimini onayladığını belirtirken, yüzde 64'lük büyük çoğunluk ise ABD Başkanı'nın politikalarını onaylamadığını aktardı.

 

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
ETİKETLER
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Resmi Gazete'de yayımlandı: Sigortacılıkta veri dönemi değişiyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Resmi Gazete'de yayımlandı: Sigortacılıkta veri dönemi değişiyor
WhatsApp
İhbar Hattı