Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Batı ittifakı yol haritasını çizdi: 'Savaşa hazır olmak için yapılması gerekenler'

NATO Genel Sekreteri Rutte ve AB Komisyonu Başkanı Leyen, The Economist için yazdıkları ortak makalede müttefiklere savaşa hazır olma çağrısı yaptı.

DÜNYA 06.07.2026 15:13 Buket Saymaz 120 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Batı ittifakı yol haritasını çizdi: 'Savaşa hazır olmak için yapılması gerekenler'
Paylaş:
N

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İngiliz The Economist dergisinde ortak bir makale kaleme aldı. Ankara'da başlayacak NATO Zirvesi öncesinde yayımlanan "Avrupa ve NATO'nun Savaşa Hazır Olmak İçin Yapması Gerekenler" başlıklı makalede, artan tehditler karşısında eksiklerin giderilmesi ve caydırıcılığın sağlanması için ABD'den Türkiye'ye kadar tüm müttefiklerin birlikte çalışması gerektiği vurgulandı.

Soğuk Savaş döneminde Avrupa'nın barışa yatırım yaparak savunma bütçelerini küçülttüğü ve güvenlik için NATO aracılığıyla ABD'ye güvendiği hatırlatılan makalede, günümüz dünyasının tehlikeli gerçekleri karşısında bu düşünce biçiminin artık sona erdiği ve savaşa hazır olma bilincinin yeniden öğrenildiği ifade edildi.

SAVUNMA SANAYİSİNDE TOPYEKUN SEFERBERLİK BAŞLADI

Vatandaşları, özgürlüğü ve güvenliği korumak amacıyla Avrupa ülkelerinde savunma sanayisinin yeniden canlandırıldığını belirten liderler, makalede şu gelişmelere dikkat çekti:

"Savunma harcamaları ve üretimi artıyor; yeni fabrikalar açılıyor ve mevcut fabrikalar vardiya ve üretim hatları ekliyor. Sadece geleneksel savunma şirketleri değil, sektörde giderek artan bir şekilde büyük bir inovasyon görüyoruz. Yeni şirketler; insansız hava araçları, insansız kara araçları ve elektronik savaş sistemleri gibi modern savaşın gerektirdiği teknolojileri geliştiriyor. Zihniyet değişti; sivil otomobil üreticileri bile fabrikalarını hava savunma ve uzun menzilli insansız hava araçları için bileşen üretmek üzere yeniden düzenliyor."

"SAVUNMA YETENEKLERİMİZDE HALA BOŞLUKLAR VAR"

Yaşanan bu büyük değişime ve artan üretime rağmen müttefiklerin askeri kapasitelerinde hala giderilmesi gereken kritik boşluklar bulunduğunun altı çizildi. Ukrayna'ya verilen askeri desteğin mevcut stokları tükettiğine işaret eden Rutte ve von der Leyen; Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran'ın ise savunma kapasitelerini hızla artırarak işbirliklerini derinleştirdiğini vurguladı.

Makalede, NATO müttefikleri ve AB üyesi ülkelerin acil olarak ihtiyaç duyduğu askeri yetenekler şu şekilde sıralandı:

  • Daha fazla savaş uçağı ve havadan havaya yakıt ikmal uçağı,

  • Askeri gemiler ve denizaltılar,

  • Hava savunma ve füze savunma sistemleri,

  • İnsansız hava araçları ile insansız hava aracı karşıtı (savunma) sistemler.

CALIFORNIA'DAN ANKARA'YA UZANAN SAVUNMA ORTAKLIĞI

Mevcut küresel tehditler karşısında Atlantik'in her iki yakasında da gerçek bir çabaya ihtiyaç duyulduğunu belirten liderler, işbirliğinin önemini şu sözlerle özetledi:

"Bu, Atlantik'in her iki yakasında da gerçek bir çabadır. California'dan Kiev'e, Kopenhag'dan Varşova'ya, Oslo'dan Ankara'ya kadar uzanan coğrafyada varlıklarımızı, uzmanlığımızı ve yenilikçi yeteneklerimizi bir araya getirdiğimizde savunmamız eşsizdir."

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Ankara'da tarihi NATO mesaisi: Hazırlıklar tamamlandı, ilk gelen isim Mark Rutte oldu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ankara'da tarihi NATO mesaisi: Hazırlıklar tamamlandı, ilk gelen isim Mark Rutte oldu
WhatsApp
İhbar Hattı