Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Görüşmede Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri, Gazze’deki durum ve Orta Doğu’daki gelişmeler ele alındı.
Erdoğan, İsrail’in Gazze Barış Planı’nın ikinci safhasına ilişkin belirlenen yol haritasına harfiyen uymasının şart olduğunu belirterek, Türkiye’nin süreci yakından takip ettiğini ifade etti.
GAZZE’DE KALICI BARIŞ VURGUSU
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Gazze’de kalıcı barışın sağlanması ve bölgede huzurun tesis edilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Türkiye’nin daha önce de Gazze’de ateşkesin sağlanması, insani yardımların ulaştırılması ve bölgede kalıcı çözüm bulunması yönünde diplomatik girişimlerde bulunduğu ifade edildi.
SUUDİ ARABİSTAN SALDIRISI GÖRÜŞMENİN GÜNDEMİNDE
Erdoğan ile Muhammed bin Selman arasındaki görüşmede, Suudi Arabistan’a yönelik saldırılar da ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saldırılardan duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi’ne geçmiş olsun dileklerini ilettiği bildirildi.
TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN BÖLGESEL KONULARI DEĞERLENDİRDİ
Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve küresel gelişmelerin de değerlendirildiği belirtildi.
Türkiye ve Suudi Arabistan’ın özellikle Filistin meselesi başta olmak üzere Orta Doğu’daki gelişmeler konusunda diplomatik temaslarını sürdürdüğü kaydedildi.
GAZZE BARIŞ PLANI’NDA İKİNCİ AŞAMA BEKLENTİSİ
Gazze Barış Planı kapsamında yeni aşamaların uygulanması için tarafların belirlenen yükümlülüklere uyması bekleniyor.
Erdoğan’ın açıklamasıyla birlikte Türkiye’nin, planın uygulanma sürecinde özellikle ateşkesin korunması, insani yardım akışının sürdürülmesi ve kalıcı siyasi çözüm hedeflerini yakından izlediği mesajı verildi.