İspanya’da Başbakan Pedro Sanchez’e yönelik erken seçim baskısı yeni bir aşamaya taşındı. Senato’nun ardından Meclis’te de kabul edilen önergede, Sanchez’in siyasi sorumluluk alması, güvenoyu istemesi ya da ülkeyi erken genel seçime götürmesi istendi.
SANCHEZ’E MECLİS’TEN ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI
Ana muhalefetteki Halk Partisi’nin sunduğu önerge, aşırı sağcı Vox ve Katalonya için Birlik Partisi’nin desteğiyle Meclis’ten geçti. Önergede, Sanchez’in yakın çevresi ve PSOE içindeki yolsuzluk iddiaları nedeniyle hükümetin yeniden güvenoyu alması veya istifa etmesi talep edildi.
MECLİS’TE ‘İSTİFA ET’ SLOGANLARI YÜKSELDİ
Kararın ardından Meclis’te tansiyon yükseldi. PP milletvekilleri "İstifa et!" sloganları atarken, hükümet üyeleri bu protestoya ayakta alkışlayarak karşılık verdi. PP lideri Alberto Nunez Feijoo, gelişmenin İspanya parlamento siyaseti açısından önemli olduğunu savundu.
HÜKÜMET KARARI SEMBOLİK GÖRÜYOR
Adalet Bakanı Felix Bolanos ise oylamaya ilişkin "O oylamanın hiçbir siyasi etkisi yok" dedi. Hükümet kanadı, kabul edilen önergelerin bağlayıcı olmadığını vurgularken, Sanchez seçimlerin normal takvimde 2027 yılında yapılacağını savunuyor.