Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği KİSSAMU Projesi (Kitap, Spor, Sanat ve Müzik), öğrencileri farklı alanlarla buluşturarak hem dijital bağımlılıkla hem de obeziteyle mücadele etmeyi hedefliyor. 2024-2025 eğitim döneminde başlatılan proje, aynı zamanda “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” vizyon doğrultusunda Türk aile değerlerini korumayı ve okuyan bir nesil yetiştirmeyi hedefliyor.
OYUNCAK MÜZESİ
Proje kapsamında kurulan oyuncak müzesinde, çocukların kendi geliştirdikleri eserler sergileniyor. Böylece öğrenciler sadece kitap ve sporla değil, sanat ve üretim faaliyetleriyle de buluşuyor.
Proje Koordinatörü Pınar Aslan, çalışmanın ilk yılında 68 okulda 4 binden fazla öğrenciye ulaşıldığını açıkladı. Projenin yalnızca yerelde değil, uluslararası düzeyde de ilgi gördüğünü söyleyen Aslan, hazırlanan akademik makale ve kitabın uluslararası literatürde yerini aldığını ifade etti.
ROZET SİSTEMİ
Aslan, özellikle ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin kitap okumaya teşvik edilmesi için kullanılan rozet sisteminin büyük ilgi gördüğünü belirtti: “Cumhuriyetimizin 101. yılı dolayısıyla 101 kitap hedefi koymuştuk. Bu yılki hedefimiz ise 102 kitap okumak. Her kitap sonrasında öğrencilere farklı rozetler verdik. Bu küçük ödüller çocuklarda büyük heyecan yarattı ve okuma alışkanlığını artırdı.”
LİSEYE ÖZEL
KİSSAMU Projesi bu yıl lise kademesine de yaygınlaştırılıyor. Liselerde öğrencilerin okuması için 20 temel Türk ve dünya edebiyatı eserinin seçildiğini aktaran Aslan, programa ayrıca teknoloji ve yabancı dil modüllerinin eklendiğini belirtti. Belirlenen kitapları okuyan lise öğrencileri, onur belgesiyle ödüllendirilecek.
AKADEMİK DÜNYA
Projenin akademik açıdan da önem kazandığını vurgulayan Aslan, proje uygulama sürecinden elde edilen verilerin bilimsel çalışmalara yansıdığını dile getirdi: “Kaç okulda, kaç öğrenciyle uyguladığımız ve elde ettiğimiz sonuçlar makalemizde yer aldı. Çalışmamız kitap olarak basıldı ve böylece uluslararası literatüre de kazandırıldı.”
Kaynak: İHA