Borsa İstanbul’da satış baskısının derinleşmesiyle BIST 100 endeksindeki kayıp yüzde 6’yı geçti. Sert düşüşün ardından Endekse Bağlı Devre Kesici (EBDK) Sistemi devreye girdi.
Borsa İstanbul tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre devre kesici saat 16.04.32 itibarıyla tetiklendi.
TÜM İŞLEM SIRALARI GEÇİCİ OLARAK DURDURULDU
Devre kesicinin çalışmasıyla Pay Piyasası’ndaki tüm işlem sıralarında işlemlere geçici olarak ara verildi. Aynı zamanda Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmeler ile Borçlanma Araçları Piyasası Pay Senedi Repo Pazarı’ndaki işlemler de durduruldu.
Borsa İstanbul, seans akışlarının devre kesicinin sona ermesinin ardından kaldığı yerden devam edeceğini bildirdi.
BIST 100’DE KAYIP YÜZDE 6’YI AŞTI
Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi, BIST 100’deki sert fiyat hareketlerinin ardından otomatik olarak devreye girerek piyasadaki işlemlere geçici süreyle ara verilmesini sağlıyor.
Sistem, özellikle satışların kısa sürede hızlandığı dönemlerde yatırımcıların gelişmeleri değerlendirebilmesine ve piyasanın aşırı oynaklığının sınırlanmasına yönelik bir mekanizma olarak uygulanıyor. BIST 100’de kaybın yüzde 6’yı aşmasıyla devre kesicinin çalışması, piyasalardaki satış baskısının boyutunu da ortaya koydu.