Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2026 yılı mart ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Açıklanan rakamlarla birlikte memur ve emeklilerin temmuz ayında alacağı zam oranına ilişkin hesaplamalar da netleşmeye başladı.
MART AYI ENFLASYONU YÜZDE 1,94
TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatları mart ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,94 oranında arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 30,87 olarak kaydedildi. Bu veriler, maaş artışlarının belirlenmesinde temel göstergeler arasında yer alıyor.
İLK ÜÇ AYLIK ZAM ORANI BELLİ OLDU
Ocak, şubat ve mart ayı enflasyon verileriyle birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin üç aylık zam oranı yüzde 10,04’e ulaştı. Memur ve memur emeklileri için oluşan üç aylık enflasyon farkı ise yüzde 6,06 olarak hesaplandı.
NİHAİ ZAM ORANI HAZİRAN VERİSİYLE NETLEŞECEK
Temmuz ayında uygulanacak kesin maaş artışı için nisan, mayıs ve haziran aylarına ilişkin enflasyon verilerinin de açıklanması gerekiyor. Bu üç aylık verinin eklenmesiyle birlikte zam oranı kesinleşmiş olacak.
MEMURLAR İÇİN ENFLASYON FARKI DETAYI
Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme kapsamında yılın ikinci yarısı için yüzde 7 zam alacak. Ancak enflasyonun yüzde 11’i aşması durumunda, bu kesim toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı da alabilecek.
Ekonomik göstergeler doğrultusunda maaş artışlarının şekillenmesi beklenirken, gözler önümüzdeki aylarda açıklanacak yeni enflasyon verilerine çevrildi.