Finansal İstikrar Komitesi, sermaye piyasalarında yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başkanlığında toplandı.
toplantının ardından yayımlanan açıklamada, piyasalardaki hareketliliğin nedenleri ve alınması planlanan tedbirler hakkında bilgi verildi.
HAREKETLİLİĞİN KAYNAĞI AÇIKLANDI
Komite, piyasalarda yaşanan hareketliliğin sınırlı sayıdaki portföy yönetim şirketinin yönettiği bazı fonlardaki kredi ve likidite sorunlarından kaynaklandığını değerlendirdi.
Sorunun fon piyasasının belirli bir bölümünde yoğunlaştığı belirtildi. Yaşanan gelişmelerin geçici ve yönetilebilir nitelikte olduğu kaydedildi.
“YAPISAL BİR RİSK BULUNMAMAKTADIR”
Açıklamada, Borsa İstanbul ile Türkiye’deki sermaye piyasalarının genel işleyişine yönelik temel veya yapısal bir risk bulunmadığı vurgulandı.
Komitenin açıklamasında, “Borsa İstanbul'un ve sermaye piyasalarımızın işleyişine ilişkin temel veya yapısal bir risk bulunmamaktadır.” denildi.
TEDBİRLER HIZLA UYGULANACAK
Toplantıda, piyasaların sağlıklı işleyişinin sürdürülmesi ve makrofinansal istikrarın korunması amacıyla alınabilecek önlemler ele alındı.
Belirlenen tedbirlerin ilgili kurumlar tarafından hızla uygulamaya konulacağı bildirildi. Önceliğin likidite sıkışıklığının giderilmesi ve sorunun piyasanın diğer bölümlerine yayılmasının önlenmesi olacağı belirtildi.
PİYASA BOZUCU EYLEMLERE KARŞI DENETİM SÜRECEK
Piyasa bozucu eylemlerde bulunduğu tespit edilenler hakkında düzenleyici ve denetleyici kurumların yetkilerini kullanmaya devam edeceği açıklandı.
Komite, vatandaşlardan süreç boyunca yalnızca resmî kaynaklardan yapılan açıklamaları dikkate almalarını istedi.
Gelişmelerin yakından izleneceği ve kamuoyunun düzenli olarak bilgilendirileceği bildirildi.