Diyarbakır’daki Kabaklı Göleti, göç öncesi dönemde çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yılın farklı dönemlerinde 110’un üzerinde kuş türünün tespit edildiği gölet, kuşların beslenme ve dinlenme alanı olarak önemini sürdürüyor.
110’UN ÜZERİNDE KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR
Dicle Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Kabaklı Göleti, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 1990 yılında sulama amacıyla oluşturuldu. 25 hektarlık alana sahip olan ve 425 bin metreküp su toplama kapasitesi bulunan gölet, zamanla göçmen kuşlar için önemli bir sulak alan haline geldi. Son yıllarda kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen gölet, bu yıl etkili olan kar ve yağışlarla yeniden doldu.
KUŞLAR GÖÇ ÖNCESİ ENERJİ TOPLUYOR
Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Karakaş, yağışların artmasıyla birlikte göletteki canlı çeşitliliğinin de arttığını söyledi. Karakaş, su miktarının artmasıyla besin kaynaklarının çoğaldığını belirterek, Kabaklı Göleti’nin bunun en önemli örneklerinden biri olduğunu ifade etti. Göç sürecinin kuşlar için zorlu ve enerji gerektiren bir dönem olduğunu belirten Karakaş, kuşların göç öncesinde beslenerek yağ depoladığını ve yolculuk sırasında bu enerjiyi kullandığını söyledi.
LEYLEKLER VE ÖRDEKLER GÖLETİ TERCİH EDİYOR
Kabaklı Göleti’nin özellikle göç döneminde leylekler başta olmak üzere birçok kuş türüne beslenme, dinlenme ve konaklama imkanı sunduğu belirtildi. Son günlerde yüzlerce kuşun göç öncesi hazırlık için gölette bulunduğu gözlemlenirken, alan kuş gözlemcileri için de önemli bir merkez olmayı sürdürüyor.