Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması yönündeki çağrısını yineledi. Erdoğan, Kıbrıs Türk halkına yönelik ambargoların kaldırılmasını ve uluslararası toplumun KKTC ile doğrudan ilişki kurmasını istedi.
Erdoğan'ın BM kürsüsünden yaptığı çağrının ardından KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu bir açıklama yayımlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.
ERDOĞAN'DAN BM'DE KKTC ÇAĞRISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Kıbrıs meselesine değinerek KKTC'nin resmen tanınması yönündeki çağrısını sürdürdü.
Erdoğan, Kıbrıs Türk halkına yönelik ambargoların kaldırılması ve uluslararası toplumun KKTC ile doğrudan iş birliği geliştirmesi gerektiğini ifade etti.
ERTUĞRULOĞLU'NDAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR
Erdoğan'ın açıklamalarının ardından KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından bir mesaj yayımladı.
Ertuğruloğlu, Erdoğan'ın son 5 yıldır BM Genel Kurulu'nda KKTC'nin tanınması yönündeki çağrısını sürdürdüğüne dikkat çekti.
“EN DERİN ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”
Ertuğruloğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, BM Genel Kurulu'nda son 5 yıldır, devletimiz KKTC'nin resmen tanınması, Kıbrıs Türk halkına yönelik uygulanan haksız ve gayriinsani ambargoların derhal kaldırılması ve uluslararası toplumun, KKTC ile doğrudan işbirliği geliştirmesi yönündeki kararlı duruş ve tarihi çağrısını yinelemesinden dolayı en derin şükranlarımı sunuyorum.”
İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU
Ertuğruloğlu, Erdoğan'ın BM'deki açıklamasını, “egemen eşit, iki devletli çözümü” esas alan Kıbrıs politikasının uluslararası alanda ilerlediğinin göstergesi olarak değerlendirdi.
KKTC Dışişleri Bakanı, Kıbrıs Türk halkının varlığı ve geleceği açısından egemen eşitlik ile iki devlet temelindeki yaklaşımın önemine vurgu yaptı. Ertuğruloğlu, 16 Eylül'deki açıklamasında da Kıbrıs Türk halkının geleceğini güvence altına alacak zeminin “egemen eşit iki devletin kabulü” ve Kıbrıs Türk halkının eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi olduğunu ifade etmişti.
TÜRKİYE İLE “FİKİR VE EYLEM BİRLİĞİ” MESAJI
Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk halkının geçmişte olduğu gibi bundan sonra da garantör ülke Türkiye ile “tam bir fikir ve eylem birliği” içerisinde hareket etmeye devam edeceğini belirtti.
Böylece Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nda KKTC'nin tanınmasına yönelik çağrısının ardından KKTC yönetiminden teşekkür mesajı geldi.