Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Girne kentinde 30 Ağustos'ta meydana gelen ve 27 kişinin yaşamını yitirdiği Filo Jet gemi kazasına ilişkin soruşturmada yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Geminin kara kutusu olarak bilinen Seyir Veri Kayıt Cihazı'ndaki (VDR) ses kayıtlarında, mürettebatın teknik sorunlardan ve geminin batma ihtimalinden söz ettiği belirlendi. Soruşturma kapsamında mahkemeye çıkarılan 9 şüphelinin tutukluluk süresi uzatıldı.
KARA KUTU KAYITLARINDA TEKNİK ARIZALAR ORTAYA ÇIKTI
Kazanın nedenlerini belirlemek amacıyla yürütülen incelemelerde, geminin VDR cihazındaki 68 günlük kayıtların 32 günlük bölümü değerlendirildi.
Mahkemeye sunulan bilgilere göre mürettebatın dümen sistemi, radar, kameralar ve geminin sancak tarafındaki sorunlar hakkında konuştuğu tespit edildi.
Kayıtlarda çalışanların gemideki teknik eksikliklerden rahatsızlık duyduğu ve işletmeci şirketin yeterli yatırım yapmadığından şikâyet ettiği belirlendi.
MÜRETTEBATTAN BATMA ENDİŞESİ
Ses kayıtlarında geminin teknik durumuna ilişkin endişelerin kazadan önce dile getirildiği ortaya çıktı.
İkinci makinistin, “Gemide tek biz sağlamız, geriye kalan her şey yarım” sözleri kayıtlara yansıdı.
Mürettebatın mevcut arızaların geminin batmasına neden olabileceğini konuştuğu belirlendi. Ayrıca geminin su aldığına yönelik konuşmalar yapılmasına rağmen kaptanın yolculuğu sürdürdüğü anlaşıldı.
9 ŞÜPHELİNİN TUTUKLULUK SÜRESİ UZATILDI
Kazaya ilişkin soruşturma kapsamında 9 şüpheli yeniden Girne Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı.
Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet verme suçlamasıyla yürütülen soruşturmada, gemi işletmecisi şirketin direktörü, kaptanlar, makinistler ve mürettebat arasından şüpheliler bulunuyor.
Mahkeme, soruşturmanın tamamlanabilmesi için yapılan talebi değerlendirerek 9 kişinin tutukluluk süresini 7 gün daha uzattı.
ARANAN ŞÜPHELİ SAYISI 6'YA YÜKSELDİ
Polis, kazadaki sorumlulukların belirlenmesi amacıyla yürütülen araştırmaların devam ettiğini açıkladı.
Soruşturma dosyasına bir kişinin daha eklenmesiyle aranan şüpheli sayısı 6'ya çıktı.
Geminin hasarlı parçaları ve geçmişte yaşadığı teknik sorunlar da incelemeye alındı. Türkiye'den gelecek uzmanların ve üniversiteler tarafından görevlendirilecek bilirkişilerin hazırlayacağı raporların soruşturmaya dahil edilmesi bekleniyor.
3 YAŞINDAKİ ANNİ ASEL HÂLÂ KAYIP
27 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından 3 yaşındaki Anni Asel Hilaloğlu'ndan henüz haber alınamadı.
Soruşturma devam ederken kazada yakınlarını kaybeden aileler de duruşmayı takip etti.
Mahkeme sırasında ailelerin şüphelilere tepki göstermesi üzerine salonda kısa süreli gerginlik yaşandı.
Kazaya ilişkin teknik ve adli incelemelerin sürdüğü bildirildi.