Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Türkiye deprem izlemede Avrupa'nın zirvesine çıktı

AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, Türkiye'nin 1104 deprem izleme istasyonuyla Avrupa'nın en yüksek kapasitesine ulaştığını açıkladı.

GÜNDEM 07.09.2026 15:15 Sinem Cal 128 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Türkiye deprem izlemede Avrupa'nın zirvesine çıktı
Paylaş:
N

AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan, Türkiye genelinde 1104 deprem izleme istasyonuna ulaşıldığını açıkladı. Pehlivan, bu kapasitenin Avrupa'nın en yüksek deprem gözlem ağı anlamına geldiğini söyledi.

İstanbul'da başlayan Avrupa Sismoloji Komisyonu 40. Genel Kurulu ve ESC2026 Avrupa Sismoloji Kongresi, farklı ülkelerden bilim insanlarını bir araya getirdi.

60 ÜLKEDEN BİNE YAKIN KATILIMCI

Pehlivan, İstanbul'un 2014 yılındaki 34. Genel Kurul'un ardından organizasyona ikinci kez ev sahipliği yaptığını belirtti.

Kongrede 60 ülkeden bine yakın katılımcının yer aldığını, yaklaşık 800 bildirinin sunulacağını aktaran Pehlivan, afetlerin sınır tanımadığını ve bilimsel işbirliğinin önem taşıdığını söyledi.

AFETLERDE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Pehlivan, bir ülkede yaşanan afetlerin başka ülkeleri de yapısal, sosyal ve ekonomik açıdan etkileyebildiğini belirtti.

Afetler öncesinde yapılacak ölçüm, tespit ve bilimsel çalışmaların uluslararası işbirliğiyle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

"RİSKİ ZAMANINDA TESPİT ETMEK GEREKİYOR"

Kongrede sunulan bildirilerin ortak bir bildirgeye dönüşeceğini belirten Pehlivan, bilimsel çalışmaların sahada uygulanmasının önemine dikkat çekti.

Pehlivan, “Bunu önlemenin, etkisini azaltmanın yolu da riski zamanında tespit etmek ve bertaraf etmek.” ifadelerini kullandı.

Dirençli yapıların ve şehirlerin oluşturulmasının afet risklerinin azaltılması açısından önem taşıdığını söyledi.

1999 MARMARA DEPREMİ DÖNÜM NOKTASI OLDU

Pehlivan, 1999 Marmara Depremi'nin Türkiye'nin afet yönetimi anlayışında önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

Depremin ardından afet yönetimine yönelik farklı çalışmaların hayata geçirildiğini ve AFAD'ın kurulmasının bu süreçteki önemli adımlardan biri olduğunu ifade etti.

1104 DEPREM İZLEME İSTASYONU

Bilimsel altyapının güçlendirilmesi amacıyla üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla işbirliğinin artırıldığını belirten Pehlivan, bütünleşik afet yönetimi anlayışına geçildiğini söyledi.

Pehlivan, “Bugün itibarıyla Türkiye genelinde 1104 deprem izleme istasyonuna ulaşmış durumdayız. Bu Avrupa'nın en yüksek kapasitesi anlamına geliyor.” dedi.

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: haber merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Ahmet Davutoğlu Ankara Adliyesi’nde
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ahmet Davutoğlu Ankara Adliyesi’nde
WhatsApp
İhbar Hattı