TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında toplandı. Toplantıda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerin sahaya yansımaları ele alındı. Komisyonda sunum yapan İçişleri Bakan Danışmanı Ahmet Yavuz Karaca, Türkiye’de sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin güncel verileri paylaştı.
"1 MİLYON 250 BİN CİVARINDA"
Karaca, Türkiye’deki sahipsiz hayvan sayısına ilişkin, “Türkiye'de 4 milyon sahipsiz sokak köpeği yok, bunu tespit ettik, yaklaşık olarak 1 milyon 250 bin civarında.” dedi. Bu tespitin 15 Mart 2025 sonrası yapılan çalışmalarla ortaya çıktığını belirten Karaca, toplamaların da bu veriyi doğruladığını ifade etti.
"YÜZDE 78'İ TOPLANDI"
Toplama çalışmalarına ilişkin bilgi veren Karaca, “Genel tabloya baktığımızda, ülke genelindeki sahipsiz sokak hayvanlarının yüzde 78'i toplandı.” dedi. Ayrıca, “51 ilimizde hedef sayıya ulaşıldı. Fakat toplamalar ve ihbarlara dayalı olarak toplamalar devam etmekte. Geçmişte 20-25 bin olan haftalık toplama rakamları, şu anda 2-3 bine kadar düştü.” ifadelerini kullandı.
"KISIRLAŞTIRMA SON GAZ DEVAM EDİYOR"
Kısırlaştırma çalışmalarının durdurulduğu iddialarına yanıt veren Karaca, “Öyle bir şey olabilir mi? Kısırlaştırma son gaz devam ediyor.” dedi.
"TÜRKİYE KUDUZDA YÜKSEK RİSKLİ"
Karaca, sokak hayvanlarının neden olduğu sağlık risklerine dikkat çekerek, “Türkiye'de 2014'teki kuduzla temas sayısı 197 bin 125. 2024'te bu rakam 500 binlere gelmiş. Bir kişi için 3 doz minimum aşı yapılıyor. 1 doz aşının bedeli 10 dolar. Türkiye maalesef ki kuduzda dünyadaki yüksek riskli ülkeler listesinde.” dedi.
“İTLAF UYGULAMASI YOK”
Karaca, bazı iddialara ilişkin ise, “5199 sayılı Kanun'da itlafın şartları bellidir, onun dışında herhangi bir şekilde bizim barınaklarımızda veyahut da doğal yaşam alanlarımızda öldürmeyle ilgili, itlafla ilgili bir uygulama yoktur.” dedi.
Karaca, sahipsiz hayvanlar için yürütülen çalışmalara ilişkin, “81 ilde, 11 milyon 668 bin 267 metrekarelik alanda bakımevi ve doğal yaşam alanları bitirildi, hazır.” dedi. Ayrıca 4 milyon metrekarelik alanda inşaatın sürdüğünü, 9 milyon metrekarelik alan için ise projelerin hazırlandığını belirtti.