SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

Japonya, Çin’deki vatandaşlarını uyardı

Haber görseli

Japonya hükümeti, Başbakan Sanae Takaichi’nin Tayvan’a yönelik muhtemel Çin saldırısına ilişkin askeri müdahale açıklaması sonrasında artan diplomatik gerginlik nedeniyle Çin’de yaşayan Japon vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardı.

GERGİNLİK GÜVENLİK UYARISINA NEDEN OLDU

Takaichi’nin açıklamaları Tokyo - Pekin hattında tansiyonu yükseltti. Japonya’nın Pekin Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “Çevrenize dikkat edin ve kalabalık alanlardan, özellikle Japonlar tarafından yoğun kullanılan yerlerden uzak durun” uyarısı yapıldı.
Japonya Baş Kabine Sekreteri Minoru Kihara, uyarının “ilgili ülkedeki siyasi, sosyal ve güvenlik koşullarının kapsamlı değerlendirilmesi” sonucu yayımlandığını belirtti.

TAKAICHI’NİN TAYVAN SÖZLERİ KRİZE YOL AÇTI

Japonya Başbakanı Sanae Takaichi, 7 Kasım’da meclis oturumunda yaptığı konuşmada, Tayvan Boğazı’na olası bir askeri müdahalenin Japonya’nın varlığına yönelik tehdit oluşturabileceğini söylemişti.
Japonya yasalarına göre bu tür bir tehdit durumunda Japon Öz Savunma Kuvvetleri’nin (SDF) askeri müdahalede bulunma yetkisi bulunuyor. Açıklama, Pekin tarafından askeri müdahale iması olarak değerlendirildi.

PEKİN’DEN SERT TEPKİ: “AĞIR BEDEL ÖDERLER”

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jiang Bin, Japonya’yı “tarihten ders almamakla” suçlayarak, “Tayvan meselesine güç kullanarak müdahale ederse ezici bir yenilgiye uğrar ve ağır bedel öder” dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien de benzer şekilde, “Japonya askeri güç kullanmaya cüret ederse bu bir saldırı eylemi olacaktır ve Çin buna güçle karşılık verecektir” ifadelerini kullandı.

ÇİN, JAPON BÜYÜKELÇİYİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

Tansiyonun artmasının ardından Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Weidong, Japonya’nın Pekin Büyükelçisi Kenji Kanasugi’yi bakanlığa çağırarak diplomatik nota verdi.
Çin Komünist Partisi’nin yayın organı People’s Daily gazetesi ise Takaichi’nin sözlerini, “Son 80 yılda bir Japon liderin Çin’e karşı askeri tehditte bulunduğu ilk an” olarak nitelendirdi.

PEKİN DE KARŞILIK VERDİ: “JAPONYA’YA GİTMEYİN”

Çin yönetimi, Japonya’nın açıklamalarının ardından bu kez kendi vatandaşlarına Japonya’ya seyahat etmekten kaçınmaları yönünde çağrıda bulundu. Ayrıca Japonya’da eğitim almayı planlayan öğrencilerden “güvenlik risklerini dikkate alarak kararlarını yeniden değerlendirmeleri” istendi.
Çin medyasında yer alan haberlere göre, iki Japon filminin Çin’de vizyona girişi de ertelendi.

DİPLOMATİK TEMASLAR DEVAM EDİYOR

Artan diplomatik gerginliğin ardından Japonya Dışişleri Bakanlığı Asya ve Okyanusya İşleri Bürosu Başkanı Masaaki Kanai, ilişkileri yumuşatmak amacıyla Çin’e gitti.

Kaynak: İHA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız