Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile yaptığı telefon görüşmesinde, Hürmüz Boğazı’ndaki tüm gemilerin güvenliğini sağlamak için uygun tedbirler alınması çağrısında bulundu. Motegi, İran’ın ABD ve İsrail saldırılarının ardından Körfez ülkelerindeki ABD üslerine yönelik misillemelerinden endişe duyduğunu ifade etti.
JAPONYA GEMİLERİ İÇİN ENDİŞE
Basra Körfezi’nde Japonya bağlantılı gemilerin güvenliği konusunda kaygılarını dile getiren Motegi, İran’a seyrüsefer güvenliğini tehdit eden eylemleri durdurma çağrısı yaptı. Taraflar, krizin en kısa sürede yatıştırılması için yakın iletişimin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldı.

ULUSLARARASI BARIŞ ARABULUCULUĞU BİRİMİ
Japonya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, küresel çatışmaların önlenmesi ve ateşkes süreçlerine destek sağlamak amacıyla “Uluslararası Barış Arabuluculuğu Birimi” kurulduğunu duyurdu. Bu adımın, Japonya’nın arabuluculuk çabalarındaki etkinliğini artıracağı vurgulandı.
ABD-İSRAİL VE İRAN ÇATIŞMASI
ABD ve İsrail, 28 Şubat’ta İran’a askeri saldırı başlatmıştı. İran ise karşılık olarak ABD üslerinin bulunduğu Katar, BAE ve Bahreyn gibi bölge ülkelerindeki hedefleri vurdu. İranlı yetkililere göre saldırılarda 1348 kişi hayatını kaybetti, 17 binden fazla kişi yaralandı.