ABD ile İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve Tahran’ın misillemeleri, petrol ve doğal gaz piyasasında sert fiyat hareketlerine sebep oldu. Artan jeopolitik risk primi, enerji fiyatlarını kısa sürede yukarı taşıdı.
27 Şubat’ta artan gerilimle birlikte Brent petrol yüzde 2,8 yükselerek 73 dolara, WTI ham petrol ise yüzde 2,6 artışla 67,17 dolara çıktı.
PAZAR KAPALIYKEN GERİLİM ARTTI, HAFTAYA SERT AÇILIŞ
28 Şubat ve 1 Mart’ta piyasalar kapalıyken gelen saldırı haberleri, fiyatların anlık tepki vermesini engelledi. Haftanın ilk işlem gününde biriken risk primi sert şekilde fiyatlara yansıdı. 2 Mart’ta Brent petrol yüzde 7,1 sıçrayarak 78,15 dolardan kapanırken, WTI yüzde 6,2 artışla 71,33 dolara yükseldi.
HÜRMÜZ BOĞAZI İDDİASI FİYATLARI 80 DOLARIN ÜZERİNE TAŞIDI
İran Devrim Muhafızları’ndan yapılan ve Hürmüz Boğazı’nda gemi geçişlerinin durdurulduğuna yönelik açıklamalar, arz kesintisi endişesini büyüttü. Bu gelişme Asya işlemlerinde Brent petrolün 80,80 dolar seviyesini test etmesine sebep oldu.
Brent petrol saat 11.00 itibarıyla 80,58 dolar seviyesine yükseldi. Bu seviye Ocak 2025’ten bu yana en yüksek düzey olarak kayıtlara geçti. Aynı saatlerde WTI ham petrol 73,71 dolardan işlem gördü.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verileri doğrultusunda, çatışmaların uzaması ve fiziki arzın kesintiye uğraması halinde petrol fiyatlarının 85 ila 150 dolar aralığına yönelme ihtimali gündeme geliyor.
AVRUPA’DA DOĞAL GAZ FİYATLARI SIÇRADI
Enerji tedariki açısından kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nda tanker geçişlerinin azalması, LNG akışına yönelik riskleri artırdı. Küresel LNG ticaretinin yaklaşık yüzde 20’sinin bu hat üzerinden gerçekleşmesi, Avrupa piyasasında fiyat baskısını güçlendirdi.
Hollanda merkezli TTF’de nisan vadeli kontratlar 27 Şubat’ta 31,95 avro seviyesindeydi. 2 Mart’ta fiyatlar yüzde 38,4 artışla 44,5 avroya çıktı.
Bugün saat 10.30 itibarıyla TTF’de megavatsaat başına fiyat yüzde 19,9 yükselişle 53,35 avro seviyesinde işlem görüyor.
PİYASALARDA YENİ DÖNEM
Enerji piyasasında fiyatlamalar artık yalnızca arz-talep dengesine değil, jeopolitik gelişmelere ve kritik geçiş noktalarına bağlı olarak şekilleniyor. Hürmüz Boğazı’na ilişkin gelişmeler, önümüzdeki günlerde petrol ve gaz fiyatlarının yönünü belirleyecek temel unsur olarak ön plana çıkıyor.
Haber Merkezi
