İstanbul'da sağlık hizmetlerinin kullanımına ilişkin açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, hastanelere sık başvuran iki hastanın durumunu anlattı. Sağlık sorunlarına eşlik eden kaygıların bazı hastaları tekrar tekrar acil servise yönlendirdiğini belirten Güner, bu durumun hem hastaları hem de sağlık sistemini zorlayabildiğini söyledi. Doç. Dr. Abdullah Emre Güner, İstanbul'da yılın ilk sekiz ayında 148 milyon muayene gerçekleştirildiğini açıkladı.
BİR YILDA 337 KEZ HASTANEYE BAŞVURDU
Güner'in paylaştığı örneklerden biri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) bulunan bir hastayla ilgili oldu. Nefes darlığı yaşayan hastanın, sağlık durumuna ilişkin kaygılarını yönetmekte zorlandığı için sık sık hastaneye gitme ihtiyacı hissettiğini belirten Güner, şu ifadeleri kullandı:
"Amcamız KOAH hastalığından, nefes darlığı hissettiğinden, bunun anksiyetisini yönetemediğinden 1 yılda 337 kere hastaneye başvurmak zorunda hissetti. Aslında hem sağlık sistemini hem de kendini yordu."
DİĞER HASTA 316 KEZ HASTANEYE GİTTİ
İl Sağlık Müdürü Güner, benzer bir durumun Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuran başka bir hastada da görüldüğünü aktardı. Bir yılda 316 kez hastaneye giden kadının, hipertansiyonla ilgili endişeleri nedeniyle acil servise sık başvurduğu belirlendi. Güner, hastanın yaşadığı süreci şöyle anlattı:
"İhtiyaç olmadığı halde yapılan başvurular, sağlık hizmetine gerçekten ihtiyaç duyan kişilerin buna erişimini zorlaştırabiliyor. İstanbul'da bir yıl içerisinde yüzlerce kez doktora başvuran kişilerle karşılaştık. Bunun nedenini araştırdık. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanemize 1 yılda 316 kez başvuran teyzemizle hekimlerimiz, psikologlarımız, psikiyatristlerimizle beraber görüştük. Teyzemiz yaşadığı anksiyete nedeniyle hipertansiyonla ilgili korkuyor. Acilde bir serum takarak geçebileceğine inanmış. Teyzemizi oradaki psikoloğumuzla, psikiyatristimizle, hekimimizle beraber ikna ederek artık başvurularını ayda birlere, iki ayda birlere kadar düşürdük."
HEKİM VE PSİKOLOGLAR DEVREYE GİRDİ
Sağlık ekipleri, hastaneye yüzlerce kez başvuran kadınla görüşerek sık başvuruların arkasındaki nedenleri değerlendirdi. Hekim, psikolog ve psikiyatristlerin birlikte yürüttüğü görüşmelerin ardından hastanın başvuru sıklığı önemli ölçüde azaldı. Güner'in verdiği bilgiye göre, daha önce bir yılda 316 kez hastaneye giden kadın artık ayda bir veya iki ayda bir sağlık kuruluşuna başvuruyor.
İSTANBUL'DA 8 AYDA 148 MİLYON MUAYENE
Kentteki sağlık hizmetlerinin yoğunluğuna da değinen Güner, yılın ilk sekiz ayında 148 milyon muayene yapıldığını bildirdi. Hastalıkların ortaya çıkmasını beklemeden koruyucu sağlık hizmetlerinden yararlanılması gerektiğini vurgulayan Güner, aile hekimlerinin bu süreçte önemli görev üstlendiğini söyledi.
Aile hekimlerinin hastaların geçmiş sağlık bilgilerini ve risk faktörlerini değerlendirebildiğini belirten Güner, vatandaşların sağlık sorunlarında öncelikle aile hekimlerine danışmalarının önemine işaret etti. Güner, ihtiyaç duyulması halinde aile hekimlerinin hastaları ilgili uzmanlara yönlendirebileceğini ifade etti. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun "Koruyan, Üreten, Geliştiren Sağlık Modeli" kapsamında sağlık hizmetlerinden daha etkin yararlanılmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi.