Uygulamamızı ziyaret ederek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
“Sanayici kullandığı elektriğin yaklaşık yüzde 10’unu atık ısıyla üretebilir”
Türkiye’nin atık ısı potansiyelinde en büyük bölümü yüzde 42 ile sanayi oluşturuyor. 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü dolayısıyla açıklama yapan ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, başta demir-çelik, çimento, seramik, inşaat malzemeleri üretimi olmak üzere yüksek sıcaklık kullanılan tesislerde yapılacak yatırımlar ile tesisin elektriğinin yüzde 10’una kadar olan kısmının atık ısıdan karşılanabileceğini söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2022 verilerine göre, Türkiye’nin yıllık 160 bin terajul (TJ) atık ısı potansiyelinin %42’sini sanayi, %40’ını termik santraller, %18’ini ticari binalar oluşturuyor. Bu potansiyel, yılda 4 milyon binek aracın trafikten kaldırılmasına eşdeğer emisyon azaltımı sağlayabilir. Ayrıca, sanayi kuruluşlarının elektrik üretimini artırarak döngüsel ekonomiye katkı sunmasını ve yeşil dönüşüm sürecinde ilerleme kaydetmesini destekliyor. ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü kapsamında atık ısıdan elektrik üretimi ve endüstriyel simbiyoz konularında bilgi verdi.
ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, üretimdeki atık ısının “pinch analizi” ile tespit edilerek ısıtma-soğutma sistemlerinde veya ORC ve buhar türbinleriyle elektriğe dönüştürülebileceğini belirtti. Demir-çelik, çimento, seramik ve inşaat malzemeleri gibi yüksek sıcaklık gerektiren sektörlerde, tesislerin elektriğinin %10’unun atık ısıdan karşılanabileceğini vurguladı. Arazi veya trafo sorunu yaşayan işletmeler için bu yöntem, yenilenebilir enerjiye bir alternatif sunuyor. Ayrıca, hat dalgalanmalarından etkilenmeyen bu enerji, kritik üretim noktalarında da kullanılabilir.
ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, atık ısıdan elektrik üretiminin maliyetleri düşürürken emisyonları da azalttığını vurguladı. Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) ve Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamındaki sektörler için atık ısının değerlendirilmesinin rekabet avantajı sağlayacağını belirtti. Ayrıca, sanayide yapılan bu yatırımların Türkiye’nin 2030’a kadar enerji verimliliği ile enerji tüketimini %16 azaltma ve 100 milyon ton emisyon düşürme hedeflerine katkı sunduğunu ifade etti.
ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, atık ısıdan elektrik üretim sistemlerinin en fazla 5 yılda kendini amorti ettiğini ve hibe ile teşviklerden yararlanılabileceğini belirtti.
İşletmelerin iki şekilde ilerleyebileceğini vurguladı:
ESCON Enerji CEO’su Onur Ünlü, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile fabrikalar arasında iş birliği yapılabileceğini belirterek, fabrikaların atık ısıdan ürettikleri elektriği OSB içinde dağıtabileceğini söyledi. Bu tür iş birliklerinin, Türkiye’deki Yeşil OSB sayısını artıracağını vurguladı.
OSB’lerde iş birliği yapılabilecek bir diğer alanın endüstriyel simbiyoz olduğunu belirtti. Bir sektörden çıkan atığın başka bir sektörde ham madde olarak kullanılabileceğini vurgulayan Ünlü, atık ısı ve atık suyun da bu kapsamda değerlendirilebileceğini söyledi.
Örneğin, bir fabrikanın ürettiği atık ısıyı ihtiyacı olmayan başka bir fabrikaya satabileceğini, böylece her iki fabrikanın da emisyonlarını azaltarak kazanç sağlayacağını ifade etti. Bu tür iş birliklerinin, OSB’lerde kaynak verimliliği ve sürdürülebilirliğe katkı sunduğunu vurguladı.
Kaynak: İHA