DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, Anneler Günü dolayısıyla yayımladığı video mesajda Türkiye’deki 3,5 milyon tek başına ebeveynlik yapan kadının sorunlarına dikkat çekti. Bekar Anneler Derneği’ni ziyaret eden Esen, tek ebeveynli hane artışının bireysel bir tercih değil, yapısal bir sorun olduğunu vurgulayarak bu annelerin artık daha görünür olması gerektiğini ifade etti.
"BUNA SADECE GÜÇ DİYORLAR, BİZ YALNIZLIK DA DİYORUZ"
TÜİK verilerine göre tek ebeveynli hanelerin yüzde 77’sinin anne ve çocuklardan oluştuğunu hatırlatan Esen, bu kadınların omuzlarındaki yükü çarpıcı sözlerle dile getirdi. "Buna sadece güç diyorlar, biz buna yalnızlık da diyoruz" diyen Esen, tek başına çocuk büyüten annelerin hem geçim derdi hem de şefkat ihtiyacı arasında sıkıştığını, her şeyin yolunda gitmesi için geceleri tek başlarına hesap yaptıklarını vurguladı.
Esen, "Bir çocuğu büyütmek için bir köy gerekir, derler. Ama bazı anneler o köyü tek başına kuruyor. Sabah ilk kalkan odur, gece en son uyuyan. Hem ekmek, hem şefkat. Hem kural, hem sarılma. Hem ‘her şey yolunda’ diyen, hem de her şeyin yolunda olması için gecenin karanlığında hesap yapan. Buna sadece güç diyorlar. Biz buna yalnızlık da diyoruz" ifadelerini kullandı.
RAKAMLAR SORUNU ORTAYA KOYUYOR
Bekar Anneler Derneği’nin verilerini paylaşan Elif Esen, tablonun vahametini şu rakamlarla özetledi:
-
Tek başına annelerin yalnızca yüzde 10’u sürdürülebilir bir işe sahip.
-
Annelerin genel iş gücüne katılımı yüzde 27 iken, tek başına ebeveynlik yapanlarda bu oran yüzde 10’a kadar düşüyor.
-
Tek ebeveynli hanelerdeki çocuk yoksulluğu, iki ebeveynli ailelere oranla yaklaşık 3 kat daha fazla görülüyor.
ÇÖZÜM İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLECEK
Esen, bekar annelerin yaşadığı zorlukların sadece övgü dolu sözlerle geçiştirilmemesi gerektiğini belirterek somut adımlar atılması çağrısında bulundu. SGK düzenlemeleri, refakat izni ve etkin nafaka sisteminin birer hak olduğunu ifade eden Esen, daha fazla kreş ve sosyal desteğin şart olduğunu söyledi. DEVA Partili Esen, önümüzdeki hafta tek başına ebeveynlik yükünün araştırılması ve gerekli desteklerin planlanması amacıyla TBMM'ye araştırma önergesi vereceklerini duyurdu.