Avrupa Yayın Birliğinin (EBU), İsrail’in Eurovision Şarkı Yarışması’ndaki katılımını sürdürme yönündeki kararı Avrupa genelinde ciddi tartışmalara yol açtı. TRT’nin aktardığı bilgilere göre, Cenevre’de dün yapılan toplantıda yarışma kurallarına ilişkin gizli oylama gerçekleştirildi. TRT’nin de aralarında bulunduğu bazı üyelerin talebi üzerine oylama gizli yapıldı.
Toplantıda yeni kurallar kabul edilirken, İsrail kamu yayıncısı KAN’ın yarışmaya katılımının ayrıca oylanmayacağı kararlaştırıldı ve İsrail’in Eurovision’da yer alması kesinleşti.
TRT'DEN İSRAİL'İN KATILIMINA TEPKİ
TRT Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Mustafa Sarıtaş, toplantıda yaptığı konuşmada İsrail’in Filistin’de sivillere yönelik uzun süredir devam eden sistematik şiddete dikkat çekti. Sarıtaş, Gazze’de ateşkes ilan edilmesine rağmen ölümlerin sürdüğünü, insani yardımın güvenli biçimde ulaştırılamadığını ve 270’i aşkın gazetecinin İsrail tarafından öldürüldüğünü belirtti.
Sarıtaş, bu koşullar altında İsrail kamu yayıncısı KAN’ın yarışmaya katılımının uygun olmadığını ve Eurovision değerleriyle bağdaşmadığını şu sözlerle anlattı:
"Bu salondaki herkes gibi biz de TRT olarak, onlarca yıldır devam eden bir zulme ve tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan bir soykırıma tanıklık ediyoruz. Sözde ateşkesin başlamasından bu yana onlarca çocuk öldürüldü. Yardımlar hala Gazze'ye güvenli bir biçimde ulaşmıyor. 270'i aşkın gazeteci İsrail tarafından öldürüldü. TRT'nin tutumu nettir. İsrail kamu yayıncısı KAN'ın yarışmaya katılımı ne uygun ne de yarışmanın değerleriyle uyumludur ve bu nedenle katılımına izin verilmemelidir."
TRT’nin açıklamasının ardından Avrupa’daki birçok yayın kuruluşu da karara sert tepki gösterdi.
DÖRT ÜLKE YARIŞMADAN ÇEKİLDİ
İsrail’in yarışmada yer alması nedeniyle Hollanda, İspanya, Slovenya ve İrlanda Eurovision’dan çekileceklerini duyurdu. İrlanda RTE, Gazze’de devam eden sivil kayıplar ve sistematik hedef almalar nedeniyle yarışmaya katılamayacağını açıkladı. Slovenya RTV, Eurovision’u yayınlamayacağını bildirdi. Kurucu ülkelerden İspanya ise İsrail’in yarışmayı siyasi amaçlarla kullandığını öne sürerek çekilme kararı aldığını duyurdu.
Toplantıda İsrailli KAN temsilcisinin söz almasının ardından TRT ve Cezayir temsilcileri protesto amacıyla salonu terk etti.
AVRUPA'DA GÖRÜŞ AYRILIĞI DERİNLEŞTİ
Almanya ve Avusturya, İsrail’in yarışmada yer almasını desteklediklerini açıklarken, birçok ülkenin eleştirileri toplantı atmosferini daha da gerdi. EBU Başkanı Delphine Ernotte Cunci toplantı sonrası yaptığı açıklamada şeffaflık ve güven ilkelerine vurgu yaptı ancak bu açıklama protestoları yatıştırmaya yetmedi.
Kaynak: AA