SON GELİŞMELER
Bize Ulaşın

TVHB’den ‘deli dana’ uyarısı: “Kesinleşmemiş vakalarla paniğe gerek yok”

Haber görseli

Türkiye’de son günlerde “deli dana hastalığı (CJD/vCJD)” iddiaları gündemde yer alırken, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, bilimsel doğrulama yapılmadan yapılan paylaşımların halkta gereksiz paniğe neden olduğunu vurguladı.

“RESMİ AÇIKLAMA YOK, TANI KESİNLEŞMEDİ”

Eroğlu, Ankara ve Bolu’daki vakalara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Bilkent Şehir Hastanesi’nde tedavi gören vatandaşın tanısı kesinleşmemiştir. Laboratuvar bulguları net bir CJD tablosu göstermemektedir. Bolu’da beyin-omurilik sıvısı testi pozitif çıktı iddiaları da doğrulanmamıştır. Sağlık Bakanlığı’ndan bu konuda resmi bir açıklama yapılmamıştır” ifadelerinde bulundu.

TVHB Başkanı, “Kesinleşmemiş vakaların ‘deli dana’ olarak sunulması etik değildir. Bu tür paylaşımlar toplumda gereksiz paniğe yol açmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE’DE DOĞRULANMIŞ vCJD VAKASI BULUNMUYOR”

Eroğlu, Türkiye’de bugüne kadar doğrulanmış hiçbir vCJD vakasının görülmediğinin altını çizdi: “Bovine Spongiform Encephalopathy (BSE) yani Sığırların Süngerimsi Beyin Hastalığı, 1990’lı yıllarda Avrupa’da ortaya çıkmış ve bugüne kadar dünya genelinde sadece 232 insan vakası bildirilmiştir. Türkiye’de hem sığırlarda hem de insanlarda doğrulanmış bir vCJD vakası bulunmamaktadır” dedi.

Hastalığın kuluçka süresinin uzun olduğunu ve erken dönemde davranış değişiklikleri, hafıza kaybı, konuşma bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini aktaran Eroğlu, tanının çoğunlukla ölüm sonrası beyin dokusu analizleriyle konulduğunu belirtti.

“HALK PANIĞA KAPILMASIN”

Eroğlu, basına ve kamuoyuna önemli bir çağrıda bulundu: “Doğrulanmamış haberlerle paniğe neden olunmamalıdır. Riskli materyallerin gıda ve yem zincirinden uzak tutulması, et ve et ürünlerinin denetimlerinin kesintisiz sürdürülmesi gerekir” dedi.

Veteriner hekimlerin zoonotik hastalıkların önlenmesinde kritik rol üstlendiğini belirten Eroğlu, ‘Tek Sağlık Yaklaşımı’nın (insan-hayvan-çevre sağlığını birlikte ele alan sistem) önemine dikkat çekti.

“BİLİMSEL DOĞRULAMA ŞART”

TVHB Başkanı, basının etik sorumluluğuna da vurgu yaparak: “Basın organları, doğrulanmamış bilgileri vaka olarak sunmaktan kaçınmalıdır. Creutzfeldt-Jakob Hastalığı genetik kökenli de olabilir. Dolayısıyla, her şüpheli vaka ‘deli dana’ değildir. Yanlış yönlendirmeler hem ülke hayvancılığına hem de halkın güvenli gıdaya olan inancına zarar verebilir” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: İHA

Küfür, hakaret ve spam yayınlanmaz.
Köşe Yazarlarımız