Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokula başlama yaşıyla ilgili önemli bir değişiklik için çalışmalara başladı. Akran zorbalığı ve akademik uyum sorunlarını azaltmayı amaçlayan Bakanlık, mevcut 69 aylık başlama yaşını 72 aya çıkarmayı planlıyor. Velilere tanınan dilekçe esnekliği ise yeni düzenlemeyle yeniden oluşturulacak.
OKULA BAŞLAMA YAŞI İÇİN YENİ DÜZENLEME
MEB’in yürüttüğü çalışma kapsamında ilkokula başlama yaşının 69 aydan 72 aya çıkarılması gündemde. Böylece öğrencilerin duygusal, sosyal ve akademik gelişim açısından daha hazır şekilde ilkokula başlaması hedefleniyor.
Mevcut sistemde 69 ayını dolduran çocuklar zorunlu olarak okula başlarken yeni düzenleme ile bu sınır yukarı çekilecek.
NEDEN DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ? AKRAN ZORBALIĞI VE UYUM SORUNU ÖN PLANDA
MEB’in düzenlemeye gitmesinin iki temel nedeni olduğu vurgulanıyor:
-
Akran Zorbalığı: Aynı sınıfta yaş farkı 12 ayı aşan öğrencilerin bir arada bulunması, küçük öğrencilerin fiziksel ve duygusal olarak daha savunmasız kalmasına yol açıyor.
-
Akademik Uyum Sorunu: Yaş farkı, öğrencilerin ders takibinde ve sosyal uyum sürecinde dengesizliklere sebep olabiliyor.
Bakanlık, yaş sınırını yükselterek sınıf içindeki gelişim farklarını azaltmayı hedefliyor.
VELİLERE VERİLEN ESNEKLİK DEVAM EDECEK, ANCAK SINIRLAR DEĞİŞECEK
Yeni düzenleme yalnızca yaş sınırını değil, velilerin dilekçe yoluyla kullanabildiği esneklik hakkını da yeniden düzenliyor.
Mevcut sistemde:
-
Veliler 66–68 ay arasındaki çocuklarını dilekçeyle erken başlatabiliyor.
-
69–71 ay aralığındaki çocukların kaydı bir yıl ertelenebiliyor.
Yeni düzenlemede:
-
Veliler, çocuklarının okula başlama yaşını 3 ay erkene veya 3 ay ileriye çekebilecek.
-
Esneklik hakkı daha kontrollü bir çerçevede uygulanacak.
Bu sayede her çocuğun bireysel gelişim özelliklerine göre daha sağlıklı karar verilmesi amaçlanıyor.
YENİ SİSTEM NE ZAMAN UYGULAMAYA GİRECEK?
Çalışma henüz taslak aşamasında. Resmi kararın ilerleyen günlerde açıklanması düşünülüyor. Düzenleme yürürlüğe girdiğinde milyonlarca veli ile öğrencinin eğitim planlamasında önemli değişiklikler gerçekleşmiş olacak.
Haber Merkezi