Öztrak : Yandaşlar büyüdü, bir de vatandaşa sorun

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak bugün MYK sürerken düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
 Tarih: 01-06-2020 23:26:32
Öztrak : Yandaşlar büyüdü, bir de vatandaşa sorun

 

Dün gezi parkı eylemlerinin yıl dönümüydü. Gezi parkı eylemleri, bu ülkenin gençlerinin memleketin ağacına, doğasına sahip çıkma hareketidir. Ülkenin nefesini kesmek isteyenlere karşı bir demokrasi çığlığıdır. Bu eylemler sırasında hayatını kaybeden yurttaşlarımızı unutmuyor, hepsini rahmetle anıyoruz.

 

ÇELİŞKİLER ENDİŞE UYANDIRIYOR

Hükümetin planına göre artık iki yaş gurubu hariç herkes sokağa çıkabilecek. 18 yaşından küçük olanlar ve 65 yaşından büyük olan yurttaşlarımız evlerinde kalmaya devam edecekler. Ancak 65 yaş üstü yurttaşlarımız eğer esnaf ise herkesin aldığı tedbirleri alarak dışarı çıkabilecekler. Yine kreşleri açıyoruz ama “0-18 yaş arası evde kalacak” diyoruz. Sıfır evde kalacaksa kreşlere kim gidecek? Bunlar nasıl olacak? Bu çelişkiler normalleşme kararının sağlık gerekçelerinden çok, ekonomik gerekçelerle alındığı endişesini uyandırıyor. Bütün bunları dikkate alarak milletimize bir çağrı yapmak istiyoruz. Aziz milletimiz, bugünden itibaren mesafe, maske ve temizlik konusunda çok daha hassas olmak zorundayız. İhtiyatı elden bırakmanın, hem insani hem de mali kayıplarının çok büyük olacağını unutmamalıyız. Ancak bu şekilde ikinci dalgadan kaçınabilir, yapılan onca fedakârlığı da boşa çıkarmamış oluruz.

 

BÖYLE HÜKÜMET BAŞKA YERDE YOK

Yüzbinlerce işyeri; kahvehane, berber, lokanta, otel, dükkan haftalarca kapalı kaldı. Taksi, otobüs, minibüs şoför esnafı çalışamadı. Ev hizmetlerinde çalışanlar işlerine gidemedi. Evde kalma sürecinde sebzeler, meyveler; manavın, pazarcının elinde kaldı. Milyonlarca yurttaşımız gelirinden, kazancından oldu. Bu kayıplar saray hükümeti tarafından telafi edildi mi? Hayır. Aksine milletine İBAN numarası gönderip para istediler. Soruyorum size, dünyanın hangi ülkesinde, Çin’de, Maçin’de, Fizan’da hem dünya lideri olduğunu iddia edeceksin, hem de vatandaşından para isteyeceksin. Böyle bir hükümet başka bir yerde var mı? Hala da millete İBAN numarası göndermeye devam ediyorlar. Bu toplanan paralar “nereye harcandı”, “kime yardım yapıldı” bilen yok.

 

ARPACIYA BORÇ EDEN AHIRINI TEZ SATAR

Hükümet şimdi “esnaf ve sanatkâr kaldığı yerden ticari faaliyetlerine devam edecek” diyor. İyi de, bu nasıl olacak? Zaten borca batırılmış esnaf, neredeyse 10 haftadır siftah etmedi, tek kuruş kazanmadı. Halkbank tarafından üç ay süreyle ertelenen borçların şimdi ödeme zamanı yaklaşıyor. Bu arada işletmelere diyorsun ki sosyal mesafe önlemleri nedeniyle tam kapasite çalışma. 10 masalı kahvehane, lokanta ancak bunun yarısı kadar masayı açabilecek, eskisinin yarısı kadar müşteriye hizmet verecek. Bu kuaförler için de geçerli, diğer esnaflar için de geçerli. Taksi, minibüs, otobüs eskisi kadar müşteri alamayacak. Peki, esnaf bu borçları neyle ödeyecek? Bildiğimiz bir şey var: “Arpacıya borç eden, ahırını tez satar.”

 
YANDAŞLAR BÜYÜDÜ, BİR DE VATANDAŞA SORUN


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ;  "Bu yılın ilk üç ayına ilişkin milli gelir rakamları Cuma günü açıklandı. Ülkemizde ilk korona vakası Mart ayı ortasında tespit edildi. Yani yılın ilk 3 ayında büyüme rakamlarında sadece 15 günlük korona etkisini görüyoruz. Ocak-Şubat-Mart aylarında, ekonomimiz yüzde 4,5 büyümüş. Saray’ın, arpalıklardan beslenenlerin, yandaş müteahhitlerin büyüdüğü doğru da; siz bir de bu büyümeyi, esnaflara, KOBİ’lere, çiftçilere, çalışanlara bir sorun. Böyle dönemlerde ekonomideki gidişatı görmek için mevsim ve takvim etkilerinden arınmış rakamlara bakmak gerekir. Böyle bakıldığında büyüme, Korona salgınının sadece 15 günlük etkisiyle yılın ilk üç ayında ciddi ölçüde yavaşlamış. 2019’un son üç ayında, yüzde 1,9 olan büyüme hızı, bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki aya göre binde 6’ya gerilemiş. Bir önceki üç aya göre binde 6’ya gerilemiş. Bu tabi olağanüstü bir yavaşlama" dedi.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI