Motorlu kuryeler Meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, sayıları 100 bini aşan motorlu kuryelerin “güvencesiz” çalıştırılmasını ve ardan motorlu kurye kazalarını Meclis gündemine taşıdı.
 Tarih: 06-02-2020 15:33:44
Motorlu kuryeler Meclis gündeminde

Türkiye’de internet üzerinden alış verişin artması, evrak ve eşya taşıma sektöründeki  büyüme ile birlikte motosikletli kurye sayısı da hızla arttı. 

Sayıları 100 bini aşan motorlu kuryelerin çoğunluğu “güvencesiz” çalıştırılırken, firmaların erken teslimat rekabeti nedeniyle trafikte adeta can pahasına ekmek parası kazanmaya çalışıyorlar. 

Yüksel Mansur Kılınç, motorlu kuryelerin sorunları ile ilgili TBMM Başkanlığı’na iki ayrı soru önergesi verdi.

Kılınç, motorlu kuryelerin özlük hakları ile ilgili talepleri Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, motorlu kuryelerin trafikte yaşadığı sorunları ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi.

Türkiye’de motorlu kurye olarak çalışanların sayısının 100 binin üzerinde olduğunu hatırlatan Kılınç, “özellikle Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası yemek firmalarının erken teslimat rekabetine girmesinin yarattığı zaman baskısı motosikletli kuryelerin kendi güvenliklerini riske atma pahasına trafik kurallarını ihlal etmelerine neden olmaktadır” dedi.

Düşük ücretle çalıştırılma, kayıtdışı çalıştırılma, sigorta primlerinin gerçek maaş üzerinden yatırılmaması gibi sorunları sıralayan Yüksel Mansur Kılınç, ‘'Motosikletli Kurye’' mesleğinin tehlikeli meslekler sınıfına sokulmasının çalışanların en önemli talebi olduğunu vurguladı.

CHP Milletvekili Kılınç, önergesinde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a şu soruları sordu:

BAKAN SELÇUK’A SORULAR

Motorsikletli kurye olarak çalışan sayısı kaçtır?

Asgari işçilik uygulaması çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu, motosikletli kurye çalıştıran işyerlerinde denetimler yapmakta mıdır? Yapmaktaysa  son 1 yılda, motorsikletli kurye olarak çalıştığı halde başka meslek kollarına göre çalıştırılan kaç kişi tespit edilmiştir?

Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından hazırlanan ve onaylanarak yürürlüğe giren Motosikletli Kurye Ulusal Meslek Standartları Belgesi neden zorunlu hale getirilmemektedir?

Motosikletli Kurye mesleğinin tehlikeli meslekler sınıfına sokulması için İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün bir çalışması bulunmakta mıdır?

Son bir yılda  “ALO 170”  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi’ne Motosikletli Kurye’lerin çalışma koşulları ile ilgili kaç başvuru yapılmıştır? Bu başvuruların kaçı çözüme kavuşturulmuştur?

BAKAN SOYLU’YA SORULAR 

Yüksel Mansur Kılınç, motosikletli kuryelerin trafikte yaşadığı sorunları ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Kılınç’ın yazılı soru önergesinde Soylu’nun yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular şöyle:

2019 yılında Türkiye’de kaç motosiklet kazası meydana gelmiştir? Kazaların kaçı motosikletli kurye

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI