Virüsten sonra Türkiye

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'deki ilk Corona virüsü vakasını açıklamasının ardından yurt genelinde dezenfekte çalışmaları başladı.
 Tarih: 12-03-2020 09:20:43   Güncelleme: 12-03-2020 09:38:43
Virüsten sonra Türkiye


Koronavirüs'te son durumun ne olduğu araştırılıyor. Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını, 6 kıtada (Çin hariç, Türkiye dahil) 117 ülkeye yayıldı. Dünyada toplam 121 bin 124 kişiye bulaşan koronavirüs, 4 bin 366 can aldı. Koronavirüs kaynaklı ölüm oranı ise yüzde 3,60 olarak gerçekleşti.  Dünya Sağlık Örgütü, yeni tip koronavirüsün pandemi (salgın) olarak nitelendirilebileceğini duyurdu.

Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde yaptığı basın toplantısında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ilişkin açıklamalarda bulundu.

İki hafta içinde, Çin dışında Kovid-19 vaka sayının 13 kat, etkilenen ülke sayısının da 3 kat arttığını aktaran Ghebreyesus, Kovid-19 için bölgeler ve gruplar üstü, dünyayı saran salgın anlamına gelen "pandemi" kararını açıkladı.

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'na Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk katıldı. Bakanlar toplantıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMALARI

Toplantı sonra yapılan basın açıklamasında yapılması gerekenin hayatımızı tedbriler doğrultusunda yeni bir düzene sokmak olduğunu belirten Koca, "Risk somut, tedbirler ise basittir. Coronavirüs tedbirlerimizden daha basit değildir" dedi.

Bakan Koca okullar ile ilgili soru sorulmasına üzerine şu açıklamada bulundu: "Okulların tatil konusu gündemimiz olmadı. Önümüzdeki günlerde belli olur. Bunu salgının seyri belirler. Önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşırız. " dedi.

"YURT DIŞINA ÇIKMAYALIM"

Vatandaşlara seyahat uyarısında bulunan Koca, "Yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım, Bakanlıkça bildirilen koronavirüsten korunma yollarına mutlaka uyalım. Biz dünyayı uyarırken aynı zamanda hazırlandık. Bakanlığımız, tüm birimleriyle devletimiz koronavirüsle mücadelesini planladı. Bugüne kadar gösterdiğimiz başarı, bundan sonrası için mücadelemizin kolay olacağının garantisi kabul edilmelidir. Bir veya birkaç vaka salgın olarak görülmemelidir." diye konuştu.

TURİZM BAKANLIĞI AÇIKLAMALARI

Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, "Turizm talebinin Nisan sonuna ertelenmesi ve daha az turistin gelmesi çok daha sağlıklı olacaktır" dedi.

TİCARET BAKANLIĞI AÇIKLAMALARI

Bakan Ruhsar Pekcan, önceliğinin halk sağlığının ve ticaretin aksamaması yönünde tedbirlerini aldıklarını ve çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Maske ve sıhhi malzemelerde piyasalardaki aşırı fiyat artışına değindi.

"Önceliğimiz halkın ulaşabilirliğini kolaylaştırmak. Bu nedenle bu tür ürünlerin ihracat ön iznini Sağlık Bakanlığı'na verdik" dedi.

Fahiş fiyatlar konusunda 2193 firma, 2641 ürün denetlendi. 2180 soruşturma kapsamında alındı. Dezenfektan ürünler de denetleme kapsamına alındı. Ayrıca, gıda ürünlerinde de fahiş fiyatların başladığı görüldü. Bununla ilgili de çalışmaların yapılacağını ve panik yapılacak bir durumun olmadığını belirtti.

OKULLARDA HİJYEN UYGULAMASI BAŞLATILDI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüse karşı okullarda eş zamanlı hijyen uygulamasının başlatıldığını duyurdu. Her okulun aksamadan dezenfekte edilebilmesi için hassas bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Selçuk, şunları kaydetti:

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı saran ‘korona virüs' salgınına karşı Kırıkkale genelinde ortak kullanım alanları olan okullar, ibadethaneler, parklar, otobüs terminali ve duraklarda ilaçlama çalışması gerçekleştirildi. Başta kent merkezi olmak üzere ilçelerde de ortak kullanım alanlarında ilaçlama çalışmaları yapıldı.

HIZLI TRENLER DE DEZENFEKTE EDİLİYOR

TCDD Taşımacılık AŞ. Genel Müdürlüğü, ‘korona virüs’ salgını sebebiyle, bünyesinde bulundurduğu trenlere rutin temizliğin yanı sıra dezenfektede yapıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık AŞ. Genel Müdürlüğü, seferini dolduran trenlere gün sonunda rutin olarak temizlik işlemi uyguluyordu. Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni nesil ‘korona virüs’ salgını sonrasında Taşımacılık AŞ, trenlerdeki temizlik işlemlerinin yanı sıra dezenfekte tedbirleri de uygulamaya başladı.

TRENLERDE ÖZEL İLAÇLAR KULLANILDI

Gün içerisinde, 23 bin yolcu taşıyan yüksek hızlı, 45 bin yolcu taşıyan konvansiyonel, 430 bin yolcu taşıyan Marmaray ve 39 bin yolcu taşıyan Başkentray trenleri, sefer sayılarını tamamladıktan sonra rutin bakım için merkeze dönüyorlar. Bakımları tamamlandıktan sonra rutin temizlik işlemi gerçekleştirilen trenlere, ‘korona virüs’ salgını tedbirleri kapsamında insan vücuduna zarar vermeyen ilaçlarla dezenfekte uygulanmaya başlandı.
Özel kıyafetli ve maskeli ekipler, temizliği tamamlanan trenlerin koltuk üstleri ve altlarına, koltuk arkalarına, bagaj kısımlarına, tuvaletlere, kapılara ve kapı kollarına, yolcuların ayaklarını koydukları ayaklıklara ve makinist kabinine kadar her yeri insan vücuduna zarar vermeyen ilaçlar ve özel makinelerle iki defa dezenfekte ediyor. Dezenfekte işlemi tamamlanan trenler, kullanım için hazır olduktan sonra seferlerine başlıyor.

TBMM’DE DE ÇALIŞMALAR YAPILDI

Çin'in Wuhan kentinde 90 gün önce ortaya çıkan yeni tip Corona virüsünün Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de görüldüğü açıklanmasının ardından önlemler arttırıldı.Bu çerçevede Türkiye Büyük Millet Meclisi Ziyaretçi Kabul Salonunda da koronavirüs salgınına karşı dezenfekte çalışması yapıldı. 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI