7 GÜN ATEŞKES - ABD Taliban’la anlaştı

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) üst düzey bir yetkili, Afganistan'da ABD ile Taliban arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.
 Tarih: 14-02-2020 21:11:29   Güncelleme: 14-02-2020 22:47:29
7 GÜN ATEŞKES - ABD Taliban’la anlaştı

 

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan bir ABD'li yetkili, "Çok yakında yürürlüğe girecek" ateşkes anlaşmasının ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi sonucunu doğurabileceğini belirtti.

ABD'li yetkili, şiddetin azaltılması amacıyla yapılan 7 günlük anlaşmanın ardından 10 gün içinde tüm Afganistan'ı kapsayacak barış görüşmelerinin başlayacağını söyledi.

Anlaşmanın "çok açık " olduğu ve Afgan hükümet güçleri de dahil tüm ülkeyi kapsadığı belirtildi.

Yetkili ayrıca, Taliban'ın intihar saldırılarının yanısıra füze saldırılarına da son verme taahhüdünde bulunduğunu açıkladı.

Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde, "şiddetin azaltılması" için yapılan anlaşmayı tüm Afgan taraflarını içeren barış müzakerelerini başlatacak başka bir anlaşmanın izlemesi bekleniyor.

Taliban tarafı, ikinci anlaşmanın 29 Şubat'ta imzalanacağını ve Afganistan'daki taraflar arasındaki diyaloğun 10 Mart'ta başlayabileceğini söyledi.

Almanya ve Norveç'in görüşmelere evsahipliği yapma teklifinde bulunduğu ancak bu konuda henüz kesin bir karar alınmadığı belirtildi.

Taliban yetkilisi, ülkedeki yabancı birliklerin kademeli olarak çekilmeye başlayacağını ve sürecin 18 ay içinde aşamalı bir şekilde tamamlanacağını açıkladı.

Ateşkes açıklaması, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı Mark Esper'in, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile Almanya'nın Münih kentinde yaptığı görüşmenin ardından geldi.

ABD Başkanı Donald Trump daha önce saldırı sonucu 2 ABD'li askerin öldürülmesinin ardından barış görüşmelerini durdurmuştu.

Resmi duyurunun hafta sonuna yapılması bekleniyor.

Etiketler
  Kaynak: Ajanslar
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI