İngiltere Kraliyet Donanmasının kullandığı K3 Scout insansız deniz araçlarında ciddi bir güvenlik açığı tespit edildi. Araçlardaki Çin menşeli kamera bileşenlerinin, Çin’de bulunan bir IP adresiyle veri alışverişi yaptığı belirlendi.
The Telegraph’ın haberine göre durum, İngiltere Savunma Bakanlığının rutin siber güvenlik incelemesi sırasında ortaya çıktı. Tespitin ardından kameralardaki internet bağlantısı tamamen devre dışı bırakıldı.
ÇİN’DEKİ IP ADRESİNE SİNYAL GÖNDERDİ
K3 Scout’larda yapılan incelemede, kamera sistemlerinden Çin’de bulunan bir IP adresine “heartbeat communications” olarak tanımlanan otomatik sistem sinyallerinin gönderildiği belirlendi.
Söz konusu verilerin kameraların açık ve çalışır durumda olduğunu bildiren teknik sinyaller olduğu aktarıldı.
HASSAS ASKERi VERİ SIZINTISINA DAİR KANIT BULUNMADI
İngiltere Savunma Bakanlığı, yapılan incelemelerde bakanlık sistemlerine erişildiğine veya hassas askerî verilerin Çin’e aktarıldığına ilişkin kanıt bulunmadığını açıkladı.
Buna rağmen güvenlik riski nedeniyle kameraların internet bağlantısı kesildi ve sistemdeki açıkların kapatılması için çalışma başlatıldı.
KAMERALARIN ÇİN MENŞELİ OLDUĞU SONRADAN ORTAYA ÇIKTI
Yaklaşık 16,2 milyon dolar değerindeki K3 Scout filosunu İngiliz savunma şirketi Kraken Technology Group tedarik etti.
Kraken’ın araçlarda kullanılan kameraları üçüncü taraf bir tedarikçiden aldığı belirtildi. Şirket, incelemelerin ardından hassas bilgilerin amaçlanan kanallar dışında paylaşılmadığını ve tespit edilen güvenlik açıklarının giderildiğini bildirdi.
HÜRMÜZ BOĞAZI GÖREVİNDE KULLANILACAKTI
Güvenlik açığının ortaya çıkmasını daha dikkat çekici hâle getiren ayrıntı ise K3 Scout’ların görev planı oldu.
İnsansız deniz araçlarının Hürmüz Boğazı’nda seyrüsefer güvenliği için yürütülmesi planlanan İngiliz operasyonlarında kullanılması öngörülüyordu.
The Telegraph’a konuşan bir yetkili, Çin menşeli bileşenlerin kaynağının yeterince kontrol edilmemesini ciddi bir tedarik ve güvenlik başarısızlığı olarak değerlendirdi.
DONANMANIN GÜVENİ SARSILDI
Yetkili, bileşenlerin kökeninin kontrol edilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirterek K3 Scout platformuna duyulan güvenin zarar gördüğünü söyledi.
Olay, askerî sistemlerde kullanılan yabancı menşeli elektronik parçaların güvenliği ve tedarik zincirlerinin denetlenmesi tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
K3 SCOUT 30 GÜNE KADAR GÖREV YAPABİLİYOR
K3 Scout, 8,4 metre uzunluğunda, 1,93 metre genişliğinde ve 600 kilograma kadar faydalı yük taşıyabilen insansız bir deniz aracı.
55 knot azami hıza ulaşabilen platform, 25 knot seyir hızında 650 deniz mili menzil sunuyor. Araç; keşif, istihbarat, deniz gözetleme, elektronik harp ve kritik altyapıların korunması gibi görevlerde kullanılabiliyor.