Yapay zeka yatırımlarının geleceğine ilişkin artan endişeler, Asya borsalarında yabancı yatırımcı satışlarını hızlandırdı. Temmuz ayında bölgedeki yedi piyasadan toplam 25,48 milyar dolarlık yabancı sermaye çıkışı gerçekleşti.
Teknoloji ağırlıklı piyasalar üzerindeki baskı özellikle Tayvan ve Güney Kore’de yoğunlaşırken, Asya’daki yabancı yatırımcı çıkışı üst üste dokuzuncu aya taşındı.
EN BÜYÜK ÇIKIŞ TAYVAN’DA YAŞANDI
Temmuz ayında yabancı yatırımcıların en fazla satış yaptığı piyasa Tayvan oldu.
Tayvan borsasından bir ay içinde 22,95 milyar dolar çıkış yaşandı. Haziran ayında yaklaşık 8 milyar dolarlık satış yapan yabancı yatırımcıların temmuz ayında da pozisyon azaltmaya devam ettiği görüldü.
Küresel yarı iletken üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Tayvan’da, yapay zeka yatırımlarına yönelik beklentilerde yaşanan değişim teknoloji hisseleri üzerinde etkili oldu.
Yatırımcıların, yapay zeka altyapısına yapılan yüksek harcamaların sürdürülebilirliği ve çip talebinin mevcut büyüme beklentilerini karşılayıp karşılayamayacağı konusunda daha temkinli hareket ettiği belirtildi.
GÜNEY KORE’DE SATIŞLAR ÜÇÜNCÜ AYA ULAŞTI
Güney Kore borsasında da yabancı yatırımcı satışları devam etti.
Temmuz ayında ülkeden 6,26 milyar dolarlık yabancı sermaye çıkışı gerçekleşirken, satış eğilimi üçüncü aya taşındı.
Yapay zeka yatırımlarının yüksek maliyetleri ve teknoloji şirketlerinin nakit akışlarına yönelik soru işaretleri, Güney Kore’deki hisseler üzerindeki baskının nedenleri arasında gösterildi.
Alphabet ve Tesla’nın açıkladığı finansal sonuçların ardından yatırımcıların yapay zeka yatırımlarının maliyetlerini daha fazla sorgulamaya başladığı ifade edildi.
YABANCI YATIRIMCI ROTAYI DEĞİŞTİRDİ
Teknoloji ağırlıklı Tayvan ve Güney Kore’den çıkış yaşanırken, bazı Asya piyasaları yabancı yatırımcıların ilgisini çekti.
Temmuz ayında Hindistan 2,12 milyar dolar, Tayland ise 1,46 milyar dolar yabancı yatırım aldı. Endonezya’da 88 milyon dolar, Filipinler’de ise 69 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti.
Vietnam’dan çıkış ise 12 milyon dolar seviyesinde kaldı.
Bu tablo, yabancı yatırımcıların Asya piyasalarından tamamen çekilmek yerine teknoloji sektöründe ağırlığı yüksek ülkelerdeki risklerini azaltarak farklı pazarlara yöneldiğini gösterdi.